Pozsonyi kocka

Ritkán sütök, és amikor mégis, olyankor rájövök közben, hogy miért is olyan ritkán. Ha jól sikerül, az persze kárpótolja az embert. Az Ínyesmestertől meríteni ráadásul mindig kicsit macerás, sok vele a pöszmögnivaló, de valamit valamiért.

Pozsonyi kocka

Magyar Elek itt már az első mondatban megvezeti az embert, hiszen 1 kg lisztből és 4 tojássárgájából gyúr kemény tésztát. A produkcióhoz csak gratulálni lehet, az én esetemben a 4 tojássárga úgy elveszett a kilónyi lisztben, hogy fél óra gyúrás után is csak lisztdarabkákat pergettem az ujjaim között. Ekkor rásegítettem még egy tojássárgával, az sem segített, végül jött a jól bevált langyos vizes módszer.

Így aztán kaptam végre kemény tésztát, amit laposra kinyújtottam és ujjnyi metélteket vágtam belőle. Ezeket lobogó sós vízben kifőztem, leszűrtem, majd egy vajjal és tejföllel felhevített serpenyőben átforgattam a kifőtt tésztát.

3 tojássárgájából (már 7nél tartunk!) 6-8 dkg vaníliás cukorból 10 dkg mazsolából és reszelt citromhéjból masszát keverünk ki, ezt hozzáadjuk a tésztához. Ekkor felverjük a tojásfehérjéket is, és a kemény habot szintén óvatosan hozzáadjuk a metéltekhez.

Egy lábasban kevés tejjel 15 dkg darált mákból, cukorból és gyűszűnyi rumból (esetleg némi fehérborból) gyűszűnyi akácmézből összeforraljuk a tölteléket. Ha azt hinnénk, hogy a célegyenesben vagyunk, tévedünk.

Egy kivajazott és mazsolával meghintett tepsibe szétterítjük a tészta egyik felét és a sütőben kicsit összesütjük. Utána kivesszü, ráegyengetjük a máktölteléket (ami amúgy lehet dió is), ráreszelünk még egy kis citromhéjat, majd az egészet meglocsoljuk 2-3 dl cukrozott tejjel. A recept nem írja elő, de ezen a ponton csöpögtettem a töltelékre egy kis eperlekvárt is, attól nem lesz rosszabb… Következik a tészta második fele és zsupsz, mehet vissza a sütőbe, 15, de inkább 20 percre.

Az Ínyes mester szerint kockára vágva tálaljuk, de én még házi eperlekvárt is tettem mellé, úgy lesz kerek a kocka.

One Response to Pozsonyi kocka
  1. modernica Válasz

    A finom töltőanyagok egyedi ízesítése talán az előgyártott tésztával is jó eredményt hoz-ebben is van a tojásmentestől nyolc tojásosig bőséges választék. És akinek van diófája, az idén is tehet bele darált diót, a többiek ugyanazon a pénzen aranyat vehetnek.
    Termék információk:
    8 tojásos száraztészta, szélesmetélt.
    Jellemzők:Friss tojással készült, 8 tojásos tészta
    Összetevők::Tésztaipari búzaliszt, 8 db friss tyúktojás/1 kg késztermék (36%)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>