Ludaskása bulgurból

Ősi magyar étel, amit már teljesen elfelejtettünk egy időre, de mostanában szerencsére ismét elkezdett feltűnögetni itt-ott, még elegánsabb helyeken is. A ludaskása egyébként közvetlen rokona az olaszok rizottójának és a spanyolok paellájának, a koncepció pontosan ugyanaz, a helyi sajátosságokban viszont eltér.

Liudaskása

Az itteni változat viszont elég jelentősen eltér a hagyományostól, egyrészt azért mert bulgurból készül, nem pedig rizsből, ezen kívül nincs benne liba. Odáig kellene visszamenni, amikor kiemeljük a szárnyashúsféléket a “libalevesből“, de még nem sűrítöttük be a levet. Tehát ezt a fázist tekintsük kiindulásnak és tegyünk kezünk ügyébe egy merőkanalat.

Egy jól záródón lefedhető lábosban kezdjünk apróra vágott hagymát pirítani kevés olajon. Adjunk hozzá rusztikus darabokra vágott gombát és apróra vágott petrezselymet is, majd végül az alaposan átöblített bulgurt is hozzáadjuk (persze lehet ez rizs is, vagy hajdina, tarhonya, bármi megfelelhet a célnak). Ezzel is lepirítjuk, sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá némi majorannát is, ha már az ősmagyar nyomdokon haladunk előre.

Ekkor vesszük kézbe a már kikészített merőkanalat és fokozatosan felöntögetjük a forrásban lévő levessel a bulgurt. Az nem baj, ha egy-két leveszöldség is átkéredzkedik, mindig akad ilyen renitens… Fontos a fokozatosság, figyelni kell, hogy mennyi folyadékot vesz fel a bulgur. Ha úgy érezzük, hogy “megtelt”, egy pillanatig még forraljuk, majd az edényt lefedve elzárjuk a tüzet.

Egy negyed óráig hagyjuk párolódni a saját gőzében a bulgurt, majd a fedőt levéve egy szép darabka vajat keverünk el benne. akkor jó, ha kicsit tapadós-ragadós lesz, attól kása. És sok frissen őrölt feketeborsot kíván. Hozzáadjuk a levesből kiszedett színhúst, szárnyat, nyakat, zuzát, ha tettünk bele, akkor a májat is, ezeket többé-kevésbé belekeverjük. Igazságosan tálaljuk, mindenkinek jusson minden, amit szeret.

2 hozzászólás a(z) Ludaskása bulgurból bejegyzéshez
  1. Mackóúr Válasz

    Kedves Dibbuk!
    Nem kétlem, ízes ételekről küldtél beszámolót! Szerencsésnek tarthatom magam, hogy még hozzájutok a libaleves, ludaskása hagyományos alapanyagaihoz?
    Várom az újabb recepteket: véres hurka csigahúsból, ropogós malacpecsenye spenótból, és így tovább… ;-)

  2. nosztalgika Válasz

    Talán bátrabbnak kellene lenni egy új név választásával! Sok blogger mástól szó -és íz szerint átvett ételeknek is saját nevet ad.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>