Libaleves

Ezzel meg lehetne várni a novemberi Márton-napot, de tekintettel arra, hogy a cím viszonylag félrevezető, nem érdemes nagyon őrizgetni hónapokig a receptet. Liba ugyanis nincs benne, leginkább pulykából és kacsából van, mint ahogy a belőle – második lépcsőként – készülő ludaskása is, ami legközelebb következik.

Ha véletlenül kapnánk liba alkatrészeket, persze az sem óriási gond, mint ahogy az sem, ha más szárnyasokkal váltjuk ki a dolgot. Mindenesetre érdemes összevásárolni mindenféle szimpatikus belevalót a piacon, mert minél többféle aprólék alkatrész jut bele, annál jobb a leves és persze leginkább a majdani ludaskása is.

Libalaeves

Ehhöz a változathoz vettem egy méretes pulykaszárnyat, két kisebb kacsaszárnyat, pulykazuzát, és pulyka apróhúst, ami lényegében combról lefejtett színhús volt, ha jól értelmeztem. Ezen kívül volt még két pulykanyak is. Mindezeket alaposan lemostam, majd bőséges hideg vízben feltettem a tűzre. Mikor felforr, le lehet habozni, de nem kruciális kérdés, inkább csak opcionális.

Forrás után lassú tűzön folytatjuk a levescsinálást. Mikor a húsok picit már puhultak, sózzuk, borsozzuk, és elkezdhetjük a leves “bezöldségelését”, itt is érdemes minél többfélével kísérletezni. Úgy is, mint: sárgarépa, gyökér, karalábé, zeller, a végfázisban pedig zöldbab, esetleg zöldborsó. Lehet segíteni egy pár tyúkleves, vagy erőleves kockával is, de nem nagyon fontos, mert így is meglesz a keresett ízvilág. A szárnyasszárnyak viszont elég zsírosak, ezért a keletkező zsírt párszor leitathatjuk a leves tetejéről.

Amikor már a zuza is puhának minősíthető, egy nagy tálra kiemeljük a húsneműket, valamint a levest is ketté választjuk. (Ezek a ludaskásához kellenek majd.) A visszamaradó levest tejfölös habarással besűrítjük, beforraljuk, és egy-egy gusztusosabb húsalkatrésszel tányérokba szedve tálaljuk. És persze mindenki nagyon izgul, mert tudja, hogy a következő fogás ludaskása lesz…

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>