Vissy Pince Tokaji Furmint Peres-dűlő 2009 – kritika

Ismert helyszín egyelőre kevéssé ismert szereplője a Vissy Pince. Igazság szerint persze a tokaji borrégión belül maga Erdőbénye is az egyelőre kevésbé hájpolt települések közül való, jóllehet a helyzet egyre javul, köszönhetően például a Bor, Mámor, Bénye fesztiválnak, vagy akár gasztroblogger kollégánk, Fűszeres Eszter kitartó munkásságának.

Ezzel együtt a Vissy Pincével, bevallom, nem találkoztam és most áldom a jó sorsomat, hogy mégis poharamba sodródott ez a furmint. Már az első pillantásra karakteres bor: élénk, tiszta, közepesen intenzív arany szín utal a hordóhasználatra és a rohanó időre, komoly feltapadás árulkodik a magasabb alkoholról (13.5%).

Vissy Pince Tokaji Furmint Peres-dűlő 2009

Illata nem igazán „furmintos”, annál sokkal kedvesebb, édeskés, érett őszibarackra, virágzó gyümölcsfákra emlékeztet. Az első kortynál viszont már előbújik a szög a zsákból: élénk savak, szikár szárazság, a gyümölcsösség egyértelműen hátra szorul a minerális, sós jegyek mögé. Karakán, elegáns furmint. Roston sült fogashoz, vagy kemény sajtokhoz könnyen el tudom képzelni a párosítást.

Személyiségében egy makulátlan megjelenésű, gyanúsan jólöltözött bájgúnár, akiről azt gondolnánk, sármja mögött kevés a gógyi, de mikor megszólal, máris sokkal intellektuálisabb társaságnak bizonyul. Persze azért nem egyenesen a Columbia University doktori tanácsától szalajtották elénk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>