Dinnyében dinnye: mentás dinnyeleves

Dinnye most még pont van, igazából önmagában is ehető, hűsítő, tehát itt be is fejezhetnénk. Dinnye ugyanakkor olyan sok van és olyan nagy tud lenni, hogy hajlamosak vagyunk desszert-gyümölcs mellett egyéb hasznosítási formákat is kieszelni.

Leves is lehet belőle

A savanyúságként kapható savanyú kicsidinnyékről például többen nem hiszik el, hogy tényleg a majdani nagy görögdinnyéből készül, csak ifjúkorában leszedik és savanyítják. De érett görögdinnyéből is lehet remek lilahagymás-ecetes salátát készíteni. Na, itt most nem erről lesz szó. Hanem egy jéghideg, frissítő levesről.

Ehhez egy jó nagy görögdinnyét megskalpolunk, olyan módon, hogy a dinnye a későbbiekben is állóképes legyen, mert a héja lesz a tál… A skalp alól kivájjuk – bármilyen célszerszám megengedett segítségével – a dinnye belsejét, és nagy koncentrációt igénylő, idegőrlő munkával kimagozzuk. Ha ez megvan, gyakorlatilag készen is vagyunk. A kimagozott, trutyis dinnyebelsőt egész mentalevelekkel, lime és narancs levével ízesítjük, majd botmixerrel nem túl krémes állagúra pépesítjük. Utána még mézzel állíthatunk az összhatáson, majd a levet jól lehűtve, a kivájt dinnyehéjba a tálalás előtt visszatöltve feladjuk. Vagy csak nézzük, hogy úszik el…

One Response to Dinnyében dinnye: mentás dinnyeleves
  1. nosztalgika Válasz

    örülök, hogy bővült a hideg gyümölcslevesek skálája!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>