Káposztás zöldbableves

Ezt a kiváló, laktató levest, ahogy az lenni szokott, a maradékok kreatív és hatékony felhasználása hozta létre. Ami maradt: egy fél zacskó vecsési savanyú káposzta, egy zacskó tarka fejtőbabnak kinéző zöldbab, a többször megénekelt bánki kordés nénétől, egy-két fej vöröshagyma és fokhagyma. Ezt már csak egy jó ujjnyi húsos kolozsvári szalonnával kellett kiegészíteni (hogy ne legyen drágább a leves mint a hús).

Káposztás zöldbableves lesz

A felkockázott szalonnát kevés olajon megpirítottam, erre jött a felaprított vöröshagyma. Meghintettem pirospaprikával, majd darabolt, szaggatott formában a savanyú káposzta (lével együtt). Fűszerek: só, egész fekete bors, egész kömény és borsikafű (alias csombor). Majd az egészet felöntöm annyi vízzel, amennyi szűken ellepi, és jó hosszan kis lángon gyöngyözni hagyom. (Úgymond.)

Közben a tarkababnak kinéző zöldbabot feldaraboltam, majd ezt is a levesbe tettem, kis vízzel még kipótoltam a mennyiségeket. Amikor a zöldbab is megpuhult, csodák csodájára tényleg zöldre váltott (tud valamit ez a boszorkány)! Tejfölös habarással még besűrítettem, és érdemes a vége előtt újra adagolni a zöldfűszerből is, mert az addigra elillan.

Soha rosszabb maradékot.

One Response to Káposztás zöldbableves
  1. Mackóúr Válasz

    Valóban jó recept, kipróbáltam! A következő alkalommal elgondolkozom azon, főzzek-e bele gerslit is?

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>