Vida Péter: Estve 2012 – kritika

Vida Péter: Estve 2012Leadták a drótot, hogy a Lidl-ben állítólag normális borokat is lehet kapni. Hisszük is, nem is. Mert ugyan miért is lehetne, semmi nem indokolja a minőségi kínálatot, másfelől viszont tényleg elő-előfordul, hogy a nagyobb mennyiségben készült tételektől szívesen szabadulnak meg akár diszkontáron a termelők.

Kellemes meglepetésünkre tényleg sokféle vállalható bort találunk, az árak pedig kimondottan kedvezőek. A szekszárdi Estve cüvée nem ígér sokat, de ha az év borásza, Vida Péter azt írja a hátcímkére, hogy megbízható bor, akkor nagy bajba nem kerülhetünk.

Végül aztán messze felülmúlja az elvárásokat, így a „megbízható” jelző túlzott szerénységű alulfogalmazás. 2012-es, még fiatal bor, de meleg, rubin színekben pompázik, érettségének optimális állapotában. Tiszta, élénk, nem túl mély szín. Illatában érett feketebogyós jegyek jellemzőek, valahol hátul pipadohány-, animális-, és értő hordóhasználatra utaló momentumokkal. Kifejezetten kellemes, elegáns illat.

A hazai és világfajták (kékfrankos, kadarka vs. merlot és cabernet franc) izgalmas elegyet képeznek. Az első korty intenzív, élénk savakkal lep meg, de egyensúlyban marad, az érett tanninok segítenek a harmónia megtartásában. Mértéktartó gyümölcsösség és közepes test, rövid lecsengéssel. Ha ez lenne a mindennapok bora, remek mindennapjaink lennének.

Kisebb vadakhoz, nyúlgerinchez, fácánsülthöz ideális párosítás lenne. Személyiségében egy egyszerű, kedves asszony, akinek kiszámíthatóan egyhangú hétköznapjai közül kiragyog a mai. Valahogy, fene se érti, olyan jókedve kerekedik, pedig nem szokott.

One Response to Vida Péter: Estve 2012 – kritika
  1. depis Válasz

    Hát, ha ez hozzásegít a jókedvhez, szívesen kipróbálom!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>