Tárkonyos, spárgás pulykabecsinált

A becsinálttal kapcsolatban Hacsek és Sajó annak idején már minden lehetséges viccet és asszociációt a végletekig kidolgozott, így most már kár is belemenni, hogy ki csinált be mibe. A spárgaszezon viszont – génmanipuláció ide, globális felmelegedés oda, fóliasátor amoda – még mindig annyira kínosan rövid, hogy muszáj mielőbb nekiállni spárgával főzni, amíg lehet.

Tárkonyos pulykabecsinált lesz

Mondjuk egy blog, pláne egy ilyen öregecskedő, vagy hogy is kell ezt mondani, még arra is jó, hogy nem kell minden évben minden spárgás ételt megírni, hiszen itt van korábbról a spárgaleves, vagy a spárgaszósz. Most pedig jönnek majd az ideiek, például a szép Weinbergerné becsináltja. (Majd a forrásmunkának azért még utánanézek alkalmasint.)

A spárgaszezon rövid, de változatos, nem is beszélve arról, hogy minden étel típust fel lehet szorozni kettővel, lévén zöld, meg fehér, de én csak az utóbbit kultiválom, legalábbis, ha én főzök. Ha más, akkor a zöldet is.

Az ijedtségen túl mi kell ahhoz, hogy valami becsinált legyen? Hát valami könnyű húsféle, zöldség, egy kicsit fanyar, pikáns habarás, amitől sűrű, leves-szerű mártásos étel áll elő. Példának okáért legyen ez most pulykamell, meg spárga.

Apróra vágott vöröshagymát olajon pirítok, majd mellédobom az ujjnyi csíkokra metélt pulykamellfilét is. Sózom, borsozom, majd ha elvesztette nyers színét, a serpenyő egy szabad felületére helyezem a 2-3 centisre vágott, tisztított spárgát. (Leszámítva a sípok tetejét, mert azt csak később.) Ha a spárga is kissé pirulni kezd, öntök alá egy kis vizet (vagy alaplevet), kíméletesen megszórom tárkonnyal (nem szabad túlzásba esni), vékony csíkokra szelt sárgarépa valamint zsenge karalábé következik, majd hagyom együtt párolódni az egészet.

Mikor már a hús is és a spárga is kellően puha, ami elvileg 10-15 perc után már bekövetkezhet, joghurtos habarással dúsítom-sűrítem, majd ha megfelelő az állaga, friss, apróra vágott petrezselyemmel és újabb kevés tárkonnyal szórom meg. Ha kell, ismét sózom, majd a tüzről levéve kevés citromlevet is facsarok rá. Vadrizzsel tálalom.

Érdemes megfontolni, hogy ne adjunk-e még a becsinálthoz zöldborsót is, de annak még nincs szezonja, konzervvel meg ne vegyük el az egész étel friss, tavaszi idényjellegét. Bővebb információval a szép Weinbergernéhez lehet fordulni.

3 hozzászólás a(z) Tárkonyos, spárgás pulykabecsinált bejegyzéshez
 1. Mackóúr Válasz

  Köszönöm a receptet, vasárnap próbáltam, bevált!
  Valamelyest módosítottam rajta: a pulykamell csíkokat pirítás előtt kukoricalisztbe forgattam, dupla haszna volt, a pirításnál, és a sűrítésnél is. Saját készítésű tárkonyecetet használtam, és került bele egy kis sáfrány is, de a lényegen nem változtatott!

 2. Mackóúr Válasz

  Kiegészítés:
  A raguba én sem tettem zöldborsót – pedig már egy hónapja saját termést főzök-. Ma készült egy kiváló zöldborsó leves, igazi nyári csemege, abba viszont belefőztem a spárga maradékát! Ajánlom kipróbálni!

 3. receptgyüjtő Válasz

  Még egy-két év és remélem összeáll egy “Spárgaételek Dibbuk módra” könyvecske.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>