Indiai halas rizottó

Mondjuk ez most tényleg jó lett. Nem szoktam külön jelezni, mert elvileg az az alapértelmezés, hogy a blogra elkészítésre javasolt receptek kerülnek ki, de most ez még azon belül is jól sikerült.

Úgy kezdődött, hogy kellett már végre valami halat is enni, mert annak ellenére, hogy szeretjük, ritkán szánom el magam halvevésre. Úgyhogy miután a döntő elhatározás megszületett, a többi már szinte gyerekjáték volt. Az eljárás ezúttal a soklábosos típust képviseli, ugyanakkor bonyolultnak mégsem nevezném.

Indiai halas rizottó lesz belőle

Lett akkor nyelvhal-filé (mondjuk). Nagyobb kockákra vágtam és egy (üveg) keverőtálba téve meglocsoltam mandarin kifacsart levével és egy kevés citromlével. (A citrus-levek hatására a halhús elkezd készülni, hőhatás nem is nagyon kell már hozzá.)

Ezután elkészítettem az indiai alapot: olívaolajon hagyma, fokhagyma, rá indiai fűszerkeverék / és vagy/ kurkuma, őrölt/szárított gyömbér, curry, és a felhasználók kapacitásának függvényében chili, cayenne bors, avagy semmi. Só meg bors azért de. Ekkor jön bele egy konzerv hámozott paradicsom. Ebbe is került félbevágott mandarin, felkarikázott citrom is.

Mikor összefőtt, még krémesebbé tettem sűrű, görög natúr (!) joghurttal és főzőtejszínnel, (konzerves) kókusztejjel, majd még kevés vízzel is felöntöttem, hogy elég legyen a mennyiség a rizottóhoz. (Levesnek egyébként már így is pazar volna.)

Utána „a szokott módon”, az indiai paradicsomos alapot apránként belekanalazva elkészítettem a rizottót. (Olaj, hagyma, kerekszemű rizottó rizs, kanalanként felöntve, folyamatosan keverve, amennyi folyadékot felvesz, amíg meg nem puhul krémes/félkeménnyé a rizs. A mandarin- és citromhéjakat kivehetjük idő közben…) Ekkor koriander zöldje és apróra vágott újhagyma is mehet bele, végül a mandarinba marinált halkockák is, ezzel már nem is kell főzni, csak óvatosan belekeverni a halkockákat a massza közepébe, és kicsit hagyni átmelegedni.

Két kocka hideg vajat is beleolvasztunk a tökéletes végeredmény elérése érdekében. Tálalásnál friss koriander, újhagyma. Vessenek meg, de én még tejszínes spenótot is készítettem mellé, pedig utálom egyenként megmosni a spenótleveleket.

2 hozzászólás a(z) Indiai halas rizottó bejegyzéshez
  1. Mackóúr Válasz

    Nagyon ígéretes recept, egyetlen félelmem, hogy a normál alaplénél sűrűbb felöntéssel nem fog rendesen odakozmálni?

  2. dibbuk Válasz

    Nem, teljesen jól működik. De azért nem sokkal sűrűbb egy alaplénél, csak valamivel. Mondjuk mint egy krémleves.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>