Sült paprikakrémmel töltött tarja zöldségrétessel

Több helyről vadászgattam össze a recepteket, végül kicsit alakítgattam rajtuk, de sikert arattak.

Régi vágyam volt a sültpaprika-krém készítése, bárhol ettem, szinte mindenhol ízlett, állítólag könnyű is elkészíteni; egyetlen dolog vette el a kedvemet, hogy mindenki szerint faszénen pirítva van értelme csinálni, az pedig nem áll rendelkezésre.

Ezzel együtt most elérkezett az idő. Vettem kápiapaprikát, betettem nagy fokozatra a sütőbe: egyre jobb illata volt, de feketedni aggasztóan hosszan nem kezdett el. Mikor pár helyen már megfeketedett a héja, már elkezdett kevésbé jó szaga lenni… Mindegy, előírás szerűen, alufóliával letakarva megvártam, míg kihűl.

Közben dupla szeletekre vágott (vagyis a hentessel dupla, nagy szeletekre vágatott) tarját kíméletesen kiklopfoltam, sóztam borsoztam. És a tölteni szánt, belső oldalát meghintettem friss kakukkfűvel.

Sült paprikakrémmel töltött tarja zöldségrétessel

Amíg ez megtörtént, a paprika is kihűlt, de a beszámolókkal szemben egyáltalán nem akarta „ledobni a ruháit” – jellemző. Azért valamennyire sikerült a pergamenszerű héjat és a zöldséghúst elválasztani egymástól, utóbbit chopperbe (előbbit a szemétbe) tettem, kakukkfűvel, sóval, borssal, fokhagymával paprikakrémet készítettem, és kevés cukorral is korrigáltam. Ezzel a krémmel töltöttem meg a tarját és tettem rá még egy rétegnyi fetát is. (A paprikakrém és a krémsajt nagyon jól működik együtt, ezt már korábban kitapasztaltam!)

Ekkor jön a következő trükk, a töltött tarjaszeleteket óvatosan fölcsavarjuk, és az így kapott roládot megolajozott alufóliába göngyölítjük. Így nem kell sok olajat használni, ráadásul egyben tartja a töltött szeleteket, a sütés pedig az alufólián belül zajlik.

Egy serpenyőben tehát körbepirítjuk az alufólia hengereket, majd egy tepsibe 15-20 perc alatt készre sütjük, az alufóliából kivéve, pár percet pihentetve tálaljuk.

A köret ezúttal zöldség lepény volt: nagy lukú reszelőn sárgarépát, zellert és cukkinit reszelünk, adunk hozzá nagyobb darabokra vágott póréhagymát is. Ízesíteni is lehet, só, bors, őrölt kömény. Pár evőkanál liszttel és egy-két tojással összekeverjük, tenyérnyi pogácsákat formázunk belőle, majd ezeket bő olajban mindkét oldalukon kisütjük. (Kicsit szét fog esni, de a nagy része egyben marad, ez maga a zöldségrétes, a többi a nyesedék…)

5 hozzászólás a(z) Sült paprikakrémmel töltött tarja zöldségrétessel bejegyzéshez
  1. Mackóúr Válasz

    T. Dibbuk!
    Többször elolvastam a receptet, nem akartam kekeckedő beszólással elütni a dolgot! Kérem, olvassa át figyelmesen a saját szövegét, legalább két javítani érdemes részletet talál benne! Tudom, nehéz a saját szöveget lektorálni, de megéri!
    üdv.

  2. dibbuk Válasz

    Kedves Mackóúr!
    Legyen kedves segítsen kicsit, elolvastam, nem látom mire gondol. Köszönettel veszem a kekeckedést, nyugodtan tegye pellengérre, inkább, mint hogy hiba maradjon benne.
    Köszönöm szépen!
    Dibbuk

  3. Mackóúr Válasz

    Úgy legyen!
    1. Bár a feta bolgár rokonát “Krémfehér”-nek is becézik, semmiképp nem sorolnám a krémsajtok közé! Inkább a mascarpone, vagy akár a csokoládés mesesajt!
    2. Zöldség-micsoda? Rétes? Nem! Lepény? Talán! Rösti? Annak sem az igazi! Attól persze, még nagyon finom lehet!
    Bocs, és sok sikert, jó ételeket kívánok!

  4. dibbuk Válasz

    Jó, hát ez mondjuk jogos. Köszi!

  5. ritka vendég Válasz

    Picit macerásnak tűnik az elkészítés, de sok egészséges eleme miatt talán érdemes időt szánni az elkészítésre.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>