Lajvér Avantgarde: Szekszárdi Rosé Primőr 2013 – kritika

Lajvér Avantgarde: Szekszárdi Rosé Primőr 2013 Bizonyára sokan megköveznének, de ettől még kijelentem: a borbarátok élete november végétől január végéig nem a jó borokról, hanem az újborokról szól. (Mínusz karácsony, mínusz szilveszter.)

November végétől kezdenek el kijönni a pincékből az „idei” borok, elsőként a rosék, a habkönnyű fehérek, vékony, kistestű vöröse. A borbarát ezeket a „frissen csapolt” borokat arról próbálja faggatni, milyen is lesz ez az évjárat, ha megjönnek a hosszabban érő, nagyobb testű, igazi borok. Mutatja-e már oroszlánkörmeit az adott pincészet, borvidék, szőlőfajta?

Mit várjunk tehát egy ’13-as rozétól? Nagyon sokat azért ne. A még mindig viszonylag új alapításúnak számító szekszárdi Lajvér Pincészet nevével és boraival még csak ismerkedünk, barátkozunk, itt-ott feltűnnek borkóstolókon, bemutatókon, egyre több érdekes tétel kerül ki a kezük alól.

A most kóstolt rozé ugyanakkor nem tartozik a feledhetetlen kategóriába, nyilván nem is lehet ez a célja. Színe szép, csillogóan tiszta, egészen halvány rózsaszín, szinte a fehérhez közelebb van, mint a jellegzetes rozé színhez. Hangyányi szénsavasság is beazonosítható. Illatban egyértelműen rózsa, virágos, parfümös, elképesztő frissesség, amit persze bele is akarunk érezni egy idei borba, ez volna a lényege.

Az ízhatás is marad az elvárt nyomvonalon: egészen gyönge, karcsú, fiatal rozébor, nem igazán karakteres, a menoire szőlőfajta inkább az illatban beazonosítható, az ízben már sem fajtajelleg, sem terroir jelleg nem uralkodik el. Könnyű, kistestű, rövid lecsengésű, gyorsan iható, lágy és üde tétel. Ételpárral talán el sem bírna, inkább könnyű aperitifnek tudnám elképzelni. Személyiségében ő az a kis fruska, aki a szüreti bálon az első pohár kontyalávalótól becsiccsent, és utána szétfecsegi és vihogja az estét.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>