Csoko-csokoládé – Nagy Judit, csokoládékészítő, coach, a choco-coaching módszer megalapítója

A csokikultusz apostolai között olyan nagyágyukat tisztelhetünk, mint Gombóc Artúr vagy Hakapeszi Maki. A Csokoládé című hollywoodi szuperprodukció óta pedig egyre nagyobb tiszteletnek örvendenek a kézműves csokikészítők is. Ilyen szakember lett az egykori Híradós műsorvezetőből, Nagy Juditból is, aki a csokikészítés mellett életvezetési tanácsadással foglalkozik, de persze ebből a munkájából sem hiányozhat a csokoládé…

Nagy Judit, choco-coach

Visszautasítottad az előbb, hogy valaha is „celeb” lettél volna, de alighanem a képernyőről ismernek még ma is a legtöbben. A tévémentes évek óta viszont a csokoládéval vagy a legszorosabb munkakapcsolatban.

Közszereplő voltam. Tizenkét év az MTV főműsor-idejében, hírműsorokban, reggeli adásokban nyomot hagy a nézők emlékezetében és a mai napig előfordul, hogy ismeretlen ismerősként mosolyognak rám. De a csokoládémánia a tévézésnél jóval korábbi, hároméves korom óta kell dugdosni előlem a csokoládét, és a tévézés vége felé már párhuzamosan zajlott a csokoládé készítés művészetének elsajátítása, begyakorlása. Az édesség, a desszert mindig is központi szerepet játszott az életünkben, aztán egy karácsonykor a férjem lepett meg egy csokoládékészítő tanfolyammal. Két évvel később készült el az első saját csokoládém, amelynek még a dobozát is én gyártattam le, logóját is én terveztettem. Nagy sikert arattam vele, az első időkben persze csak szűk, családi körben és nem is terveztem ezzel komolyabban.

Aztán komolyra fordult…

Hosszú út vezetett el eddig. A tanfolyam egy egészen rendkívüli, Vancouver központú, féléves online tanfolyam volt, diáktársaim a világ minden tájáról kapcsolódtak be a képzésbe. Nagyon kemény elvárásoknak kellett megfelelnünk, heti háromszáz oldal új anyag, heti szinten házidolgozatok, gyakorlás. Az első otthoni temperálás kísérletemmel beborítottam a fehér konyhabútorokat csokoládéval. Aztán szép fokozatosan valóban szenvedéllyé vált, nem adtam fel a kudarcok után sem, majd pedig valóban eljött az ideje a piacra lépésnek. Persze fontos tényező volt a családi háttér is, és amikor éreztem, hogy a tévés munkám már nem azt jelenti számomra, mint korábban, nincsenek meg azok a mélységek, amikre vágyom és többet szeretnék a családommal, a kislányommal lenni akkor lezártam egy korszakot és új utakra léptem.

Egészen különleges csokoládékat készítesz, amiket viszont alig lehet kapni.

A csokoládétervezés ihletett állapot, a művészet maga. Imádom a vad ízpárosításokat, és olyan prémium alapanyagokból készülnek a bonbonok, amilyeneket sok esetben külföldről kell hozatnom. Nemcsak a területszelektált, évjáratos csokoládé a feltétele a prémium kategóriának, hanem a kiváló minőségű fűszerek, igéző illóolajok is. Sokszor azokat sem könnyű beszerezni. Ide tartozik, hogy sosem egyes termékekben, hanem mindig összetett sorozatokban, egész kollekciókban gondolkozom, mint amilyen például a szerelem tematikára készült Szívdobbanás című bonbon összeállítás volt. Ehhez, az érzékiség minden szintjének megteremtése érdekében még a csokoládékhoz komponált zenét is csomagoltunk. Ezek a csúcskategóriás készítmények odafigyelést igényelnek magától a fogyasztótól is. Boltban valóban nem kaphatóak, és nem is mindig készítek csokoládét. Leginkább külön megrendelésre, rendezvényre, céges ajándék igénylésekor vonulok műhelybe, vagy persze olyankor, ha új ihletet kapok, újonnan akarok kikísérletezni valami kuriózumot.

Nagy Judit, choco-coach

Nem csak készítéssel, de életvezetéssel is foglalkozol a csoki tekintetében. „Mindközönségesen” choco-coach vagy. Mi az?

A coach, mint szerep és a coaching, mint folyamat számomra nagyon izgalmas. Ahogy a tanárom mondta „Rá kell menni az ügyfél térképére” Ilyenkor előfordulhat, hogy az ember egy számára teljesen ismeretlen, vadregényes terepen találja magát. Elengedhetetlen az alkalmazkodás, alázat, koncentráció. Megfelelő helyen és időben feltenni a jó kérdést vagy éppen hallgatni és ezzel a csönddel segíteni az ügyfélnek, akár üzleti életében, akár magánéletében vannak elakadások. Az úton az ügyfélnek kell végigmenni, mint ahogy a célt is neki kell kitűzni, a coach pedig folyamatosan jelen van, kíséri, segíti, támogatja az úton. A tanulmányaim közben ébredtem rá, hogy a sokféle eszköz mellé még hiányzik nekem valami: a csokoládé. Arra figyeltem fel amikor a kollekcióimat bemutattam és kóstoltattam, hogy ahogy bennem, úgy másokban is a csoki megindít, előhív egy csomó élményt, a nagymama emlékét, évszakok érzetét, hangulatokat. Olyan, mint egy önismereti utazás, saját személyiségünk feltárása, megismerése. A cocho-coaching folyamata is épp erre irányul, így a támogató beszélgetések részeként a csokoládéval is közelebb kerülhetünk magunkhoz, a probléma gyökereinek feltárásához.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>