Víg Miska zöldbabos csirkéje

Az eredeti bográcsban készül és erősen hangulatfüggő az eredmény, de hát Víg Miska már csak ilyen. Amit én kóstoltam, remek volt, úgyhogy kicsit átgondoltam, újraterveztem és összeraktam másképp, de persze a lényeg nem változik, sohasem. Az eredeti koncert előtt, közben és után készül.

Víg Mihály, koncert közben

Víg Miska zöldbabos csirkéje sok mindenre hasonlít, de mégis új minőség, új dimenzió. Úgy indul, mint egy paprikás csirke, úgy folytatódik, mint egy palócleves, végül ragu is lehet belőle.

Lecsós alappal indulunk, magyarán olaj / bográcsban: zsír, finomra vágott vöröshagyma, paprika, majd paradicsom. Itt a klasszikus lecsótól máris elágazunk: pirospaprikával és fokhagymával bonyolítjuk az alapot. Néha kevés víz is kell, hogy le ne égjen. Zöld fűszerekkel operálunk: kakukkfű okvetlenül, a bogrács verzióban citromfűvel, házi körülmények között zsályával gazdagítjuk az ízvilágot.

Amikor az alap már homogén, jöhet a hús, bográcsban valami masszívabb, csontosabb is megpuhul, csirkecomb, csontos mell, farhát, fazékban inkább kockára vágott csirkemell filével dolgoztunk, igaz, tettünk bele kis füstöltet is (oldalast), amit így utólag is csak javasolni tudok. Ezen a ponton már érdemes dönteni, hogy levesnek, vagy köretet igénylő ragunak képzeljük el az ételt. Egyfelől, ha ragu és körettel képzeljük, akkor kell csinálni köretet… Galuska, rizs, ezek a javallottak. Másfelől ennek függvényében öntjük föl vízzel a készülődő ételt.

Mikor a hús is megpuhult, jön a (mirelit) zöldbab, ezzel is főzzük kicsit, végül liszttel elkevert fűszeres (kakukkfű, stb) tejföllel behabarjuk, beállítjuk a sűrűségét levesre, vagy ragura. Citrom levével kicsit érdemes még savanyítani is, a zöldbab, a tejföl is kívánja.

Megkeverjük, és Kész az egész.

Kenyérrel, tejföllel, csípőssel, savanyúval tálalhatjuk.

Ez lett a vége.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>