Bundás kenyér

Szinte hihetetlen, hogy ilyen alapreceptek hiányoznak! De tény, hogy nem volt még bundás kenyér, itthon meg pont volt, úgyhogy akkor rajta: a bundás kenyér alapja, hogy száraz (ránk száradó) kenyér mindig van/fenyeget.

Utána egy kis bundás kenyér

Tojás is sokszor van, más meg lényegében nem kell hozzá. A ránk száradó pékárú kreatív felhasználása önálló kötetet töltene meg a tökéletes krutontól a mákos gubáig. A bundás kenyér talán a legegyszerűbb.

Ehhöz leszeleteljük viszonylag vastag szeletekre a száradófélben lévő kenyeret. Pár tojást egészben felverünk, sóval, 1-2 evőkanál tejjel villával picit felkeverünk.

A kenyérszelet mindkét oldalát belenyomkodjuk a tojásba, de nem kell, hogy felszívja magába az egészet, csak épp hogy megmutatjuk neki és lecsepegtetjük. Utána forró (!) olajba dobjuk, mindkét oldalát „aranybarnára” pirítjuk, majd itatóspapírra (konyhai kéztörlőre) tesszük, utána tálaljuk.

Elengedhetetlen a tálaláshoz egy-egy gerezd dörzsölős fokhagyma, opcionális, de javasolt kiegészítő a ráolvadós reszelt sajt, újhagyma és érett, igazi, nyári paradicsom.

Ha túl egyszerűnek tűnik, akkor adaléknak elmondanám, hogy egy barátom, aki azidő tájt csak bundáskenyeret tudott készíteni, ezzel égette le a teljes konyháját. Szóval messze nem veszélytelen. De a biztosító kifizette…

4 hozzászólás a(z) Bundás kenyér bejegyzéshez
  1. spori Válasz

    örömteli meglepetéssel találtam már néhány vidéki szálloda büféreggelijében a kínálatban bundáskenyeret, amit a vendégek nagy lelkesedéssel fogyasztottak.

  2. Az amatőr hagyományörző Válasz

    Egy kicsit késői reagálás a részemről , de ezt a bundás kenyér témát nem hagyhattam szó nélkül !…..”A kenyérszelet mindkét oldalát belenyomkodjuk a tojásba, de nem kell, hogy felszívja magába az egészet, csak épp hogy megmutatjuk neki és lecsepegtetjük”….Ízlések és pofonok ….:Épp ellenkezőleg , a száradófélben levő kenyeret igenis jól eláztatjuk a kissé fellazított tojásban és utána kisütjük ,így puha szaftos marad ,másképpen a kétszersült hatás érvényesül ! Na és a sajt ?; a jófajta sajt / pecorino romano vagy parmigiano reggiano , ezek hiányában jófajta juhtúró / ráolvasztva kissé , nélkülözhetetlen ! A dörzsölős fokhagyma magától értendően itt nem játszik ,de hogy ezt az ízélményt ne nélkülözzük a bundás kenyér sütőzsiradékát kell fokhagymával fűszerezni !

    • Dibbuk Válasz

      Hűha, itt egy szakértővel van dolgunk! Köszönjük a kiegészítést! (A puhaság a szelet vastagságával is korrelál természetesen.)

  3. Az amatőr hagyományörző Válasz

    Lehet hogy úgy tűnt hogy van itt egy Okostóni aki már megint osztja az észt , hát ez azért távol áll tőlem ! Mert ne feledjük hogy a kommentelők közt mindig akad egy megmondóember ,aki jobban tudja !

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>