Boronatárcsán sült pecsenyék

Ami az ázsiai embernek a wok, az a magyarnak a boronatárcsa, ami kétségbevonhatatlanul bizonyítja egyszer s mindenkorra az ősidőkbe nyúló vérrokonságot.

Ez persze nem igaz, de az igen, hogy a boronatárcsa fényesen bizonyítja a magyar vidéki lét fifikásságát, amely a jég hátán való megélésben segít. A boronázás (?) valamilyen földműves tevékenység lehet, ennek során a borona tárcsái (?) el-elhasználódnak, az eredeti funkciójukat vesztett domború vaskorongokra a magyar ember három vaslábat heggeszt. Ez a boronatárcsa a sütőalkalmatosság, ami a hiánygazdaság évtizedeiben is biztosította a jóllakás lehetőségét. A háromlábú vasedényt közvetlenül a tűzbe kell állítani, ami az egész sütési műveletet végtelenül változatossá és életveszélyessé teszi.

Boronán szinte bármit el lehet készíteni (boronálni), leginkább is rostra szánt pácolt húsokat és a hozzá való köreteket. Az egész program rendkívül hangulatos és egész napra elhúzható, csakúgy, mint bármely grillparti, vagy bográcsozás.

Ami ezúttal a menüt illette. Csirkemellet pácoltunk citrom-borssal, kevés friss tárkonnyal, friss, felcsíkozott gyömbérrel és ezt olajba tettük egy napra. A másik húsétel tarja volt, amelyet klopfolás után fokhagymával, mustárral, borssal és lestyánnal dörzsöltem be, majd ugyancsak olajba tettem, persze, egy másik olajba, mint a csirkét.

Mikor eljött az igazság pillanata, a borona közepébe olajat öntöttünk, ebben sült az előzőleg beáztatott, majd leszárított rósejbni, vagyis vékonyra karikázott krumpli. A vastárcsa szélén az olyan lapos és kevéssé lepotyogó, lecsúszó köretek készültek, mint a hosszában félbevágott padlizsán, cukkini karikák, félbevágott gombák. Itt a borona szélén sütöttük meg a hússzeleteket is.

A húsok mellett grillezni való sajtot is sütöttünk, nagy siker közepette. Paradicsomsaláta, uborkasaláta, vecsési savanyúk adták még a díszkíséretet, és egy nagy gondossággal elkészített nyári lecsó, ami már szinte túlzás is volt. A kovászos uborkát a már megénekelt bánki kordés nénitől vásároltuk, minthogy a borona tárcsás program helyszíne is Bánk volt, mert Pesten „ily regényes dolgok nem történnek”.

2 hozzászólás a(z) Boronatárcsán sült pecsenyék bejegyzéshez
  1. Bőhm Andrea Válasz

    szuper lehetett!!!

  2. spori Válasz

    a sütögetés remek program, csak az a 2 napos előkészület ne lenne….

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>