Bánki gombás-babos csirke

Hol jön, hol nem jön, van egy öreg néne, aki a mesés szépségű Bánki-tó környékén járja az utcákat, húzza maga után kétkerekű kordéját és saját portájáról mindenféle friss kerti zöldséget, gyümölcsöt és egyéb autentikus kincseket árul. Mivel sosem tudjuk előre mit rejt a kiskocsi, a napi menüt sokszor jelentősen befolyásolja, hogy mit kínál aznap az idős parasztasszony.

Babpucolás

Kicsit olyan, mint a BBC népszerű szakácsvetélkedője, ahol váratlan alapanyagokból kell hirtelenjében ételt kreálni. Ezúttal fejteni való, zsenge babra csaptunk le. A korábban beszerzett alkotóelemekkel kiegészülve aztán remek fogás állt össze az évi egy-két alkalommal igénybe vette üdülőövezeti villanyrezsón. Az alkotás báját csak fokozza, hogy a víkendházakban mindig a már leselejtezett, de épp ezért patinás késekkel, ütött-kopott vágódeszkával, elaggott edényekkel dolgozhatunk.

A bánki gombás-babos csirke elkészítéséhez apróra vágott bacon-t pirítottam, erre került a nagy mennyiségű, finomra vágott vöröshagyma. Ezen az alapon pirítottam meg a felkockázott csirkemellet, és persze só, bors. Pár gerezd felaprított fokhagyma is került rá, majd következett az öreg néni fiatal babja, ekkor felöntöttem annyi vízzel, amennyi éppen csak ellepte.

A friss babnak sokkal kevesebb idő kell, mint a szárított-beáztatottnak, ezzel érdemes számolni. Mikor közel megpuhult, rákerült a felszeletelt gomba is. Kakukkfű, az fontos, a gombához nagyon passzol, ez adja meg a bánki gombás-babos csirke karakterét.

Mikor a gomba is beleszédül az ételbe, és a lé nagy része elpárolgott, tejföllel gazdagítjuk, ezzel tesszük krémessé a friss nyári ételt, amely egytálételként is funkciónál, de mi ezúttal nyuszi alakú mesetészta körettel ettük. Ja, az öreg néne kiváló házi kovászos uborkát is árul, sok lével mérve, ezzel lesz teljes a hatás.

Aki nem hiszi, főzze utánam.

3 hozzászólás a(z) Bánki gombás-babos csirke bejegyzéshez
  1. [...] gondossággal elkészített nyári lecsó, ami már szinte túlzás is volt. A kovászos uborkát a már... dibbuk.hu/2013/08/26/boronatarcsan-sult-pecsenyek
  2. [...] s); })();TweetJóska, levelet hozott a sóska, Jóska, azt írtad nem szereted. Tavaly már meséltem ar... dibbuk.hu/2014/07/14/soskaleves
  3. nosztalgika Válasz

    a régmúltban mi is jókat víkendeztünk villanyrezsós, kiszuperált étkészletes házikóban, ám ott csak a “mindent bele” rántotta, esetleg lecsó vagy paprikás krumpli volt divatban. Kár, hogy ez a csirkés egytál nem jutott eszünkbe.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>