Juhtúrós lepény

Olyan mint egy malomkerék, amibe Toldi Miklós már beleharapott, mielőtt elhajította… Köszönet a társszerzőnek, aki azt üzeni, hogy a pecsétes konyharuhát azóta kimosta.

Vannak olyan ételtípusok, amelyekről nagyon kevesen tudják pontosan, hogy micsoda, vagy még sokkal kevésbé, hogy mi a különbség közöttük. A lepény-pite-rétes bermudaháromszögben igen sokan elveszetten mozognak (Bermudáról lévén szó, ez amúgy is alapkövetelmény.)

Legyen juhtúrós lepény!

Lényeg, hogy ez most itt egy lepény, de az egyszerűség kedvéért réteslisztből készül, cserébe viszont tortaformában sütjük ki, hogy teljes legyen a zűrzavar.

A végeredmény viszont mindenért kárpótol. Fogyasztható önmagában, vagy akár sajtkrémmel megkenve, szendvicsként is. Bár hozzá kell tenni, hogy elég laktató, nehéz étel (ld még Toldi), úgyhogy a szendvicsszerű felhasználással csínján kell bánni.

A lepény tésztájához 25 dkg margarint összedolgozunk 25 dkg juhturóval és 30-35 dkg rétesliszttel. Kíméletesen sózzuk, nem feledkezve meg róla, hogy a juhtúró alapjáraton is elég sós. Kitartó kézimunkával kemény tésztát gyúrunk belőle (társszerző közlése szerint: “lepénykeménységű tésztát”), majd egy olívaolajjal kikent tortaformába keményen legyömöszköljük a masszát.

Ha van otthon, friss rozmaringszálat tehetünk a tetejére díszítésnek, vagy további íznek. A tetejét is megkenjük kevés olívaolajjal. Előmelegített, forró sütőben gusztusos aranybarnára sütjük. A formában még kicsit pihentetjük, majd óvatosan kivesszük belőle.

Ne csodálkozzunk, ha pillanatok alatt elfogy. Pedig Lepénynél még megvolt…

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>