Fokhagymás flekken spárgaszósszal

Amíg még tart a spárgaszezon, folytassuk ezzel a sort. A flekkent amúgyis mindenki szereti, jó fokhagymásan, mustárosan, grillezve. A hús tűzforró, a spárgaszósz hideg, ezzel az egyszerű, friss, könnyű összeállítással köszöntjük a beköszöntő globális felmelegedést.

Fokhagymás flekken spárgyaszósszal

Kicsit előre kell hozzá gondolkozni, mert a tarját érdemes bepácolni már a grillezés előtti napon. A húst zúzott fokhagymával, frissen durvára őrölt feketeborssal és mustárral alaposan bedörzsöljük, olajjal felöntjük, úgy, hogy ellepje. Lefedve hűtőbe rakjuk. Másnap a tarjaszeleteket – nejlonnal lefedve- kiklopfoljuk, és nekiállunk a spárgaszósz elkészítésének.

Az eljárás sok tekintetben hasonlít a spárgakrémleves készítéséhez. Én itt is fehér spárgát használok, amelyet meghámozok, a fás alsó részét és a fejeket levágom. Fás részt eldobom, fejeket félreteszem. A többit darabokra vágom. Vajon hagymát pirítok, de csak míg üveges nem lesz. Ekkor dobom rá a spárgát, majd felöntöm vízzel. Megszórom fehérborssal, kevés cukorral, és dobok bele erőleveskockát is. Mikor már majdnem puha, beledobom a spárgafejeket is.

Liszttel elkevert tejföllel behabarom, de nem csak úgy bele, hanem előzetesen ún. hőkiegyenlítéses módszerrel feltöltögetem és elkeverem a lisztes tejfölt a spárga forró levével, csak utána megy bele a habarás a szószba. Megvárom míg besűrűsödik, majd friss petrezselymet és egy citrom frissen facsart levét adom hozzá. A spárgaszószt hűtőben, vagy jeges vízben gyorsan lehűtöm.

A flekkent, ha van, grillrácson, egyéb esetben forró serpenyőben sütjük ki. Érdemes gondolni rá, hogy a pácoláskor nem tettünk rá sót, így a sütés közben mindkét oldalát kíméletesen megsózzuk. A forró húst a hideg szósszal tálaljuk és – legalább átmenetileg- örülünk a világnak.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>