Lestyános árpagyöngyleves

Kicsit erősítsük az ősmagyar vonalat a blogon, ehhez pedig mi sem kínálkozik jobban, mint ez a teljesen fogyókúrás, zsír- és koleszterinmentes, zöldfűszeres leveske, amit annyira egyszerű elkészíteni, hogy szinte szégyellem leírni.

Lestyános árpagyöngyleves: répa is kell bele

A recept persze nem követ konkrét szittya hagyományokat, inkább csak amolyan utánérzés, beleérzés. Leginkább az erdélyi konyhakultúra jelenik meg benne, különös tekintettel a lestyánra, és a pirospaprika, valamint a zsiradék hiányára. Szóval egészséges is, emiatt megfontolandó szempont, hogy az árpagyöngyöt kivételesen ne bio-boltba szerezzük-e be. (Az érintetlen természetesség koherenciája végett.)

Egy bögrényi/csészényi árpagyöngyöt meleg vízben többször átöblítünk, majd nyolc-szoros mennyiségű vízbe feltesszük főni. (Ez meglepő lehet, mert a rizst például csak kétszeres mennyiségbe kell, úgyhogy érdemes eleve kisebb bögrét, illetve csészét alapul venni.) Mehet a vízbe egy kisebb fej felaprított vöröshagyma is. Sózzuk, borsozzuk, és kicsit várunk.

Amíg várunk, megtisztítunk egy-két sárgarépát, egy fehérrépát, darabka zellert, esetleg karalábét is. Ezeket feldaraboljuk, és a levesbe zúdítjuk. Az egészet alaposan megszórjuk lestyánnal, ezzel az igen hagyományos, jellegzetesen magyar zöldfűszerrel. Amit egyébként életemben először használtam, úgyhogy gombhoz a kabát módszerrel a fűszerhez készült a leves….

Amikor a zöldség és az árpagyöngy majdnem puha, hozzáteszünk durvára vágott gombát is, ezzel készre főzzük. Utóízesítés gyanánt tegyünk bele további sót, borsot és persze lestyánt. A tűz elzárása előtti percben még egy csokor friss petrezselyem következik, de ezzel aztán tényleg kész.

Autentikus módon eredeti, korondi kézműves tányérban tálaljuk. Jól mutat benne az a kis ősmagyar gersli…

2 hozzászólás a(z) Lestyános árpagyöngyleves bejegyzéshez
  1. zsanuária Válasz

    Én egy kis darabka füstölt sonkát főztem puhára egy bögrényi gerslivel, lestyánnal, petrezselyemmel, lehet bele zöldséget is karikázni keveset, de anélkül is nagyon jó.
    Gerslilevesnek neveztem el /Fűszeres Eszter után, mert az ő blogján láttam meg/
    Tök egyszerű, nagyon finom, inkább őszies-télies, melengető leves:-))))

    • Dibbuk Válasz

      Pont az évszaknak megfelelő sajnos… :-)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>