Káposztás bableves

És akkor a húsvéti sonka utolsó felhasználási területe idénre: káposztás bableves. A rutinosabbak automatikusan kalkulálnak a sonkalével, amiből főzelékek, levesek születnek, sokan egyenesen kisebb adagokban lefagyasztják, hogy mindig legyen füstölt ízű alaplé. Nálam is így készült a lencsefőzelék, utolsó felvonásként pedig a bableves.

Káposztás bableves húsvéti sonka alapon

Ehhez a babot (gömbölyű tarkababot vettem, de lehet másfélével is, ízlés szerint)beáztattam. A megmaradt sonkalevelet feltettem egy nagy lábasban a tűzre, hozzáadtam a babot, leveszöldségeket (ezeket újabban tisztítva, csomagban veszem a piacon, van olyan színvonalú, mintha magam pucolom), babérlevelet, fokhagymát, pirospaprikát. Tettem bele egy szál, nagyobb darabokra hagyott kolbászt is. És kicsit felvagdosott savanyú káposztát.

Kicsit ciki, de ezzel lényegében kész van a mű.

Egy izgalom van, hogy lassan puhuló bab, és a lassan puhuló savanyú káposzta bevárják-e egymást, és ha nem, akkor legalább a káposzta legyen előbb kész, mert a bab egy idő után hajlamos szétmenni.

A döntő pillanatban aztán rántás készül: olajon apróra vágott hagyma, pirospaprika, liszt. Ezt eldolgozom hideg vízzel és tejföllel, ezzel eresztem fel a forrásban lévő levest. Ezután lehet beletenni, ha még van, a maradék sonkát/csülköt, mert annak elég csak már átmelegednie. A tálaláskor a kolbászt még felkarikázom, jusson mindenkinek.

És szintén a tálaláskor a húsvéti szentháromság: tejföl, friss kenyér, Erős Pista.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>