Radovin-Pósta: Liebling – kritika

Az egyre ismertebb és egyre népszerűbb szekszárdi Pósta borászat egyik 2009-es tételét „saját nevére vette”, és így forgalmazza a Radovin, amely időről időre saját válogatásaival hívja fel a törzsközönség figyelmét egy-egy izgalmasabb, limitált szériaszámú palackra.

Az üzenet a most tárgyalt bor esetében igen erős és egyértelmű: saját márkával, egyszerűen csak Liebling elnevezéssel, minimális további információval a címkén. Ez a borkereskedés jelenlegi kedvence és kész. Vicces/bosszantó módon, még az évszámot sem lehet felfedezni a palackon. Annyi derül ki, hogy Cabernet Franc és Merlot házasítás.

Az interneten rákeresve, további információként kiderül, hogy 2009-es szüretből származik, és szűretlen mondják, amit erősen kétkedve fogadok: kristálytiszta, csillogóan tükrös felszín, egészen bársonyos megjelenés. Ez nem a szűretlen borok sajátja, ha mégis, akkor különleges technológiával állunk szemben. Színe sötét, még bíbor, de lassanként rubinba hajló színvilággal. A pohár falán komoly feltapadás jelzi, hogy komoly, nagytestű versenyzőről van szó.

Az illatjegyek tovább fokozzák a várakozásokat. Itt is tökéletes tisztaság, édeskés, érett piros és feketebogyós gyümölcsöket idéző hangulat. Később animális jegyek, szekszárdi sajátosságok is beköszönnek, és persze erős hordóhasználatról tanúskodó illatok is. Összességében nagyon kellemes illat.

Kóstoláskor emiatt hajszálnyit csalódunk: kicsit tanninhangsúlyos, közte kevés, de mégiscsak éretlen tanninokról árulkodó kesernyésség lép fel elsőre. De azért az illat sem vezetett teljesen félre: nagyon szép gyümölcsösség, leginkább feketecseresznye uralkodik, hosszú, kissé alkoholos lecsengéssel. A Cabernet franc- Merlot klasszikus francia házasítás szekszárdi akcentussal, eredeti, egyedi élmény.

Sajtokhoz, lyoni májhoz, hagymás rostélyoshoz szívesen kínálnám és fogyasztanám. Személyiségében olyan úriemberre emlékeztet, aki kicsit túlöltözte a bulit, csak neki nem szóltak, hogy nem garden party, hanem erdei séta lesz a program.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>