Centurio Szőlőbirtok: Cabernet Franc 2011 – kritika

Centurio Szőlőbirtok: Cabernet Franc 2011Cabernet franc a mátrai borvidékről, Gyöngyöstarjánból. Kuriózum, hiszen ezt a nehéztüzér fajtát Magyarországon inkább Villányhoz, Szekszárdhoz, esetleg Egerhez kötik, a Mátra nem számít közmondásosan ideális terepnek. De Ludányi Balázs, fiatal mátrai borász amúgy is kicsit különutas hírében áll, nem csatlakozik kézműves egyesületekhez, ki-kiénekel a kánonból. Így aztán szépen illeszkedhet kis birtokánál fogva egyelőre szűk portfoliójába egy ilyen tétel is.

Ami azt illeti, a kapszula is szépen illeszkedik a palackra, alig lehet lehámozni az ujjbegy épségének megőrzésével. A külső megjelenés páratlanul elegáns amúgy, egyedül ezért a kis elszabottságért kár. Milyen legyen egy Mátra környéki cabernet franc színe? Ezé a tételé szép, tiszta, teljesen bíbor árnyalatú, közepesen intenzív és persze nem igazán mély, inkább „átlátszó”: a fajtajelleg itt kevéssé képes érvényesülni. Komoly korona viszont képződik, ez a jelentős alkoholnak (14,5) is köszönhető.

Illatában nem győz meg, elsőre pinceszag, kis doh támad, ez később pipadohánnyá szelídül, másodlagos jegyeiben érett piros erdei gyümölcsök, ici-pici fűszeresség is előkerül. A nem túlságosan lehengerlő illattal szemben aztán szerencsére éles kontrasztban áll a kóstolás élménye: váratlanul jó borba harapunk bele. Tüzes persze az alkoholtól, de ez is jól áll neki, élénk savak, nem túl vastag tannin; élményszerű. A dohos jegyek valahol hátul itt is visszaköszönnek, de erősebbek a bogyós gyümölcsök, érett áfonya, kökény. Eszményi társa lehetne egy pirított gombás szűzérmének.

Személyiségében egy félszuterénben lakó láncdohányos földrajz tanár egy erdei kiránduláson.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>