Variációk céklasalátára

Ha az ember rengeteg biocéklát kap, akkor nincs mese, céklát kell készíteni, lehetőleg minél változatosabban. Egy idő után már nem elég pusztán arra gondolni, hogy a cékla milyen egészséges, de szerencsés, ha egyúttal viszonylag finom változatokban kerül tányérra, mert úgy könnyebben fogy el a közel kiapadhatatlan mennyiség.

Amúgy a cékla elég hálás zöldség abból a szempontból, hogy tényleg sokoldalú, jól variálható, sokféle módon elkészíthető. Döbbenetes színeket tud produkálni az elkészítés módjától függően, ráadásul lehet főzni, sütni, nyersen enni, festeni vele, szóval univerzális. Bár hogy ellenállhatatlan ízvilága lenne, az pont túlzás lenne állítani.

cékla, halomban

Kép: Roubicek/Flickr

Itt most két egyszerű saláta, vagy könnyű köret verzió következik, és ezzel tulajdonképpen le is zárul a cékla-saga, majd jövőre újabb receptek jönnek, ha lesz megint adomány belőle.

Az első egy olasz, vagy mediterrán verzió, tényleg annyira egyszerű, hogy szégyellem leírni (ráadásul valahol a neteten találtam az eredetit). A közepes méretű céklákat alaposan lesikáljuk, egy tepsiben egy ujjnyi vízbe állítjuk és sütőben, héjában megsütjük. Ez körülbelül 20-25 percet vesz igénybe, összesen arra érdemes figyelni, hogy a víz teljesen ne párologjon el, néha picit pótolhatjuk.

Ha megsült, hagyjuk héjában kicsit kihűlni, ennek két praktikus oka van: egyrészt a húsa belül kicsit összeesik és elválik a héjtól, másrészt elfogadható hőmérsékletűre hűl és meg bírjuk fogni… Ekkor óvatosan meghámozzuk, majd kockákra vágjuk. Lényegében készen is vagyunk, mindössze nagyon vékonyra karikázott fokhagyma gerezdeket és nagyszemű tengeri sót adunk hozzá. Megborsozzuk, és olívaolajjal átforgatjuk, pár órán keresztül állni hagyjuk. Köretként, vagy salátaként kínáljuk.

Ugyanez oroszosítva. 3-4 céklát meghámozzuk és sajtreszelőn lereszeljük. Ez elég undi, mert fröcsög, és fog, és fest, de azért annyira nem kemény feladat, mint mondjuk tormát reszelni, mert abba meg is kell fulladni. Hozzáreszelünk még két almát is, héjastól, vagy anélkül. Ugyancsak lereszelünk egy picike darab zellert is. Hozzáadunk egy-két gerezd zúzott fokhagymát, és 5 dkg durvára tört dióbelet is. Ez a saláta alapja.

Elkészítjük az öntetet. Ehhöz majonézt elkeverünk tejföllel, ízesítjük sóval, borssal, kevés cukorral, citromlével. Az alaposan elkevert dresszinget összeforgatjuk a salátával, utolsó vonásként kaporral szórjuk meg és ezzel is elkeverjük. A végeredmény meglepően jó. Piroggal (erről majd valamikor máskor), vagy bármi mással tálaljuk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>