A mangalica – könyvkritika

Végre valami dicsérhető divat: a közmondásosan ősmagyar mangalica húsát egyre többen fogyasztják, szeretik, igaz, még a hazai állománynak így is csak két százalékát teszi ki ez a fajta. Hogy miért ennyi, az persze belátható: a mangalica lassan fejlődik, lassan hízik, tovább kell tartani, többet kell etetni és ez az árán is meglátszik. Ugyanakkor nem csak ott, hanem húsának minőségén, ízvilágán is, ez pedig lassanként bérelt helyet biztosít számára a fine dining éttermek étlapján is.

A mangalicaA mangalicát ünnepli a most megjelent, ragyogó kiállítású kötet is, amely a Boook Kiadó gondozásában látott napvilágot. A könyv egy akadémiai értekezésnek is majdnem beillő előszóval indul, amelyet a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke, Tóth Péter jegyez.

Ő volt az, aki 1991-ben a végképp eltűnésre ítélt sertésfaj utolsó 200 példányát begyűjtötte, és az állományt növekedésnek indította. A mű persze sokkal inkább szakácskönyv, mint visszaemlékezés: huszonhárom neves séf készített el 3-3 fogásból álló menüt.

A gasztronómia iránt érdeklődő olvasók nyilván örömmel veszik, hogy a séfek néhány mondatban be is mutatkoznak, leírják ars poeticájukat, és persze gazdagon illusztrált módon készítik el az ételeket.

A csavar az, hogy nem valamennyi étel készül mangalicából: a szerkesztők nem akarták, hogy teljesen egy hangon szóljon a könyv. Ugyanakkor, ez a másik csavar: vannak bizony olyan desszertek is benne, amelyek a sertés valamely részéből készült, így tényleg igazán változatos, ötletgazdag, fantáziadús kötet született meg. És, noha a tálalás első osztályú éttermeket idéz, a receptek maguk házilag is elkészíthetőek, legalábbis többségükben. Érdemes tehát próbálkozni.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>