Szarvasragu leves

Vadász vagy pecás rokon, esetleg hasonló hobbival bíró hálás paciens híján sem halat, sem vadat nem igen szoktam főzni, noha mindig eljátszom a gondolattal, hogy akár vásárolni is lehet ilyesmit. (Persze mindig óva intenek a bizonytalan eredetű hal és vad beszerzéstől, de hát ha nincs megbízható beszállító, akkor mit tegyen az ember.) Úgyhogy ezt is kipróbáltam.

Szarvasragu leves

Szerencsére nem csak egységgömbbe fagyasztott vadat lehetett kapni a piacon (Lehel tér), hanem tőkehúsként is volt szarvas comb és lábszár. Utóbbiból készült a leves. Miután az ínakat, hártyákat kikerülgetve felkockáztam a húst, olajon finomra vágott hagymát és fokhagymát pirítottam, erre jöttek a húskockák. Ezeket is alaposan lepirítottam, majd megszórtam liszttel, aminek ugyancsak kell hagyná pár másodpercet, hogy kicsit (!) odakapjon, piruljon. Utána hozzáadtam egy kiskonzerv aranyfácánt (mindközönségesen paradicsompürét). Ez is pirult pártíz másodpercet, majd kevés vizet öntöttem hozzá, hogy a pirulás rész befejeződjön. de nem kell annyival felönteni, hogy kész leves mennyiség legyen: az első másfél óra a szarvas puhulásáé. A rövid lébe fűszerként só, bors, babérlevél és borókabogyó kerül. (Tettem bele egy kis füstölt tarját is, de elhagyható akár. Bár az a kis füstölt íz még jól jön a végelszámoláskor…)

Egy bő óra, másfél óra után a levest „bezöldségeljük”, egészben/félben hagyott sárga-, fehérrépa, zeller megy belé, és megemeljük a víz mennyiségét is. A zöldségeket puhára főzzük, majd kivesszük. Ekkor már nagyon a vége felé járunk: újra, ekkor már ki, falatnyi karikákra vágott leveszöldséget teszünk bele, ezzel már tálalni is fogjuk, úgyhogy ezeket már nem hagyjuk szétfőni. Ezen a ponton teszünk bele valami fajsúlyosabb gombát is, például vargányát. (Ha van például gombász rokon, vagy hálás páciens…) Friss erdei gomba hiányában beáztatott szárított gomba is nagyon alkalmas, vagy csiperke is, ha tényleg semmi más nincs. Kis vízzel és sóval még operálhatunk, de ez már a célegyenes.

A vége előtt pár perccel finomra vágott petrezselyem és ugyancsak új felfedezésem, citusos kakukkfű mehet bele, de ez kiváltható más friss zöldfűszerrel, vagy akár el is hagyható.

Tálaljunk hozzá tejfölt is, meg kis erőset is, aki úgy szereti. Pecás havert nem ismer valaki?!

One Response to Szarvasragu leves
  1. [...] s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(po, s); })();TweetVa... dibbuk.hu/2016/02/29/szarvas-burgundi-modra

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>