Kelbimbó lengyelesen

Nem tudom miért lengyeles, talán mert ők is épp oly szegények, mint a magyarok, de a magyaros már foglalt a lecsós és/vagy paprikás ételekre. Lényeg, amikor kenyérmorzsával pirítunk és azt adunk párolt zöldséghez, az már lengyeles.

Néha napján egészen váratlanul jól tud esni, sűrűbben meg úgysem találkozunk vele.

Kelbimbót vajon, fedő alatt megpároltam, az sem baj, ha kicsit egy-egy levél odakap, megpirul. Ha nagyon égne, azért kis (!) vizet mindig lehet alá önteni.

Mikor észrevettem, hogy az összes kenyérmorzsába befészkelt a moly, olyat tettem, amit a gasztrobloggerek is csak idézni szoktak másoktól: kenyeret pirítottam, és chopperben készítettem friss kenyérmorzsát. A kelbimbókat kihalászva, a visszamaradt zsiradékot még kipótoltam további vajjal, és ezen megpirítottam, alaposan lepirítottam a kenyérmorzsát.

Ezzel szórjuk meg a még gőzölgő kelbimbókat, és hideg tejföllel meglocsolva még a hőmérsékletek és
állagok változásában is gyönyörködhetünk, az ízek mellett természetesen. Polak-wenger, hej!

 

(a kép forrása: http://briarpatchmagazine.com/)

3 hozzászólás a(z) Kelbimbó lengyelesen bejegyzéshez
  1. Simon Péter Válasz

    Nem próbáltam ki a vajban parolt pirított morzsás, tejfölös változott, de a kelbimbo párolva a világon az egyik legjobb étel!

  2. Simon Péter Válasz

    Meg annyit mindenképpen szeretnék hozzátenni, hogy nem értem, miért hozzák a kelbimbót kapcsolatba a szegénységgel. Ízletes, tápláló, kulturált eledel!

  3. Dibbuk Válasz

    Kedves Péter, köszönöm a kiegészítéseket! Összességében gondolom azt, hogy egy olyan eledel, amihez – bármilyen – zsiradék, egyetlen zöldség, és kenyérmorzsa kell, illetve még opcionálisan tejföl, ráadásul főételként fogyasztható, annál egyszerűbb és olcsóbb melegétel nincsen. Tehát nem a kelbimbó éppen aktuális ára miatt lehet olcsónak nevezni, hanem mert önmagában ez az egyetlen hozzávaló.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>