Csülkös lencseleves

Szilveszterkor és újévkor is bevethető nagyágyú, mondjuk olyan időigényes, hogy lehet, át is csúszunk vele az éjfélen. Jó hír, hogy bírja az ácsorgást, előre is elkészíthető.

 

A csülök lassan puhul, ez az aranyszabály, amit figyelembe kell venni. (Kivétel: kuktát használók.) Úgyhogy egy grandiózus méretű lábasba tegyük bele a leöblített (kinek-kinek: beáztatott) füstölt csülköt, egy-két hagymával, egész fekete borssal, fokhagyma gerezddel fedő alatt puhára főzzük. Bevett módszer az ellenőrzésre, hogy a csülök akkor van készen, ha „megmozdul benne a csont”, ami ténylegesen igaz, ugyanakkor nagyon komoly égési sérüléseket okozhat a csontforgathatóság gyakori ellenőrzése… Ha a csülök kész, hagyjuk saját levében kicsit kihűlni, majd kicsontozzuk, és rusztikus kockákra vágjuk, bőrős és színhús kockák egyaránt legyenek a végeredményben. A felkockázott csülköt félretesszük.

A(z ugyancsak beáztatott) lencsét a csülök főzőlevébe tesszük, leveszöldségekkel (sárgarépa, gyökér, zeller, kis kelkáposzta, stb.) főzni kezdjük. Karikázzunk bele valami jobbfajta kolbászt is. Borssal, babérlevéllel ízesítjük, érdemes bele tenni pirospaprikát is (édesnemes + kis csípős). A sóval még várjunk, mert a végén derül ki, mennyire volt sós a csülök, és így maga a főzőlé. A levet még tiszta vízzel is kipótolhatjuk. Amikor a lencse megpuhult, a leveszöldségeket külön szedjük, és a levet liszttel elkevert tejföllel behabarjuk. Vágott petrezselyem is ekkor kerül bele, illetve ezen a ponton lehet sózni, borsozni.

Ne felejtsük el visszatenni bele a csülök kockákat, mert ennek elmaradása nagy lebőgést okoz!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>