Amit ma megihatsz

Öt év is eltelt azóta, hogy Tompa Imre borszakíró első boros könyve, a Hogyan legyünk alkoholisták? megjelent a Jaffa Kiadónál, ez a mostani viszont nem közvetlen folytatása, még kevésbé felújítása annak, hanem egy teljesen új kötet. Annak ellenére így van, hogy persze vannak párhuzamosságok is, ami elsősorban a szerző személyéből következik. Ugyanakkor a boros világ sűrűn, és dinamikusan változik, így a borkönyvek is mindig tudnak egészen újat mondani.

Amit ma megihatszAz Amit ma megihatsz leginkább kezdő borkedvelőknek, vagy mondjuk így, laikus borszimpatizánsoknak szól. Ők a fantáziánkban elsősorban fiatalok, a felnövekvő borfogyasztó generáció tagjai, ámbátor a bor megkedvelése, a bevonódás nem korhoz kötött. A könyv nyelvezete viszont kifejezetten fiatalos, Tompa Imrétől amúgy sem idegen a bohókás, vagy vaskosabb szóhasználat, ha borokról van szó: ki nem állhatja a tirádás, barokkos borleírásokat. Így ez a könyv is a praktikusság jegyében fogalmaz: leírja mit mikor igyunk, milyen alkalomra mely típusú bort válasszunk, gazdagon magyarázza a boros szakkifejezéseket, sőt, Gál Zsuzsannának köszönhetően még francia szószedet is rendre feltűnik a könyv fejezetei végén abban a reményben, hogy ebből a nyelvből is átcsepeg valami a hazai boros diskurzusba.

Utóbbi ambíciót illetően én szkeptikus vagyok, az azonban nagyon is lehetséges, hogy ezt a könyvet forgatva sokan bölcsebbek lesznek, és értő módon nyúlnak a borhoz. Ami furcsa lehet, hogy a fiataloknak szánt kedvcsináló könyvecske tökéletesen képmentes, így a szövegfolyam, szórakoztató volt ellenére is egyhangúvá válhat.

Nem szerencsés az sem, hogy a később megmagyarázásra kerülő szakkifejezések előtt kis ikon mutatja, hogy a kötet végén lesz rá magyarázat; elég lenne ezeket mindig az első előforduláskor jelezni, kár az egész köteten át „kerülgetni” a jelet, mindannyiszor, amikor előkerül az adott szó. Mindez azonban csak fanyalgás; a lényeg az, hogy jópofa, ötletekkel teli, hasznos boros könyvvel lettünk gazdagabbak.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>