Télapómarasztaló gyümölcskenyér

Minden gyermek várva várja, de aztán a sok aszalt gyümölcs, és pláne a puttyony összes diója, mogyorója csak porfogó, és kukacmenedék lesz, úgyhogy a legokosabb nem bevárni ezt a kínos pillanatot, és villámgyorsan felhasználni a szóban forgókat. Így készülhet például – társszerzésben- a most következő gyümölcskenyér is.

Azt azért nem feledjük el, hogy az ilyen-olyan maradék télapócsokikból (amik néha csokinyuszik, csak átcserélik a sztaniolt és vica versa) még sok hónappal később is lehet csokibevonatot készíteni a sütik tetejére, vagy csokiöntet sütik mellé. De hát a püspökkenyér is a kimaradt tojásfehérje kreatív felhasználására találódott ki, úgyhogy nem kell félteni a magyart, nem vészen kárba semmi se.

Télapómarasztaló gyümölcskenyér

A télapómarasztaló gyümölcskenyér úgy készül, hogy

  • 3 tojássárgáját
  • 12 dkg cukrot
  • 2 dkg darált diót
  • csipet sót
  • kevés vaníliaromát (mert még mindig van itthon)
  • 2 dkg kakaóport

habosra keverünk egymással.

A három tojásfehérjét kemény habbá verjük, kevés citromhéjjal együtt ezt is összeforgatjuk a masszával.

A másszához adunk még szeletekre szelt aszalt gyümölcsöket, úgy is, mint meggy, cseresznye, valamint hogy szilva. Ha nem olyanoknak készül, akiknek mazsola fóbiája van, akkor a mazsolát se sajnáljuk belőle. Ha a télapó volt olyan kedves, hogy mogyorót is hozott, (nem a hosszukás földit, hanem a rendes mókusosat), azt is tegyünk bele, egészben. Persze héj nélkül.

A gyümölcsös masszához adunk még

  • némi sütőport, és
  • 12 dkg lisztet.

Egy őzgerinc formát kivajazunk, kíméletesen kilisztezünk, és egy csíkban az aljára darált dióréteget szórunk. Így tesszük bele a masszánkat a formába, aztán meg a sütőbe, ahol 25 perc alatt azért illene megsülnie.

Ha nem marad itt még erre se a télapó, akkor egyrészt magára vessen, másrészt meg jövőre biztos újra jön. Minden gyerek várva várja.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>