Harcsa lecsókrémben

Halhoz ritkán nyúlok, mármint nyershez, mert kirendelni, fogyasztani nagyon szeretem. De régóta játszottam a gondolattal, hogy a gusztusos halpultból csak megveszek egyszer egy darab szürkeharcsa filét, nem tűnt ördöngösségnek az elkészítése, lényegében csak hús, szálka és egyéb tartozékok nélkül. Rizikómentes. Már csak az alkalmat kellett kitalálni, meg hogy mi legyen belőle.

Halszaküzlet

Fotó: Brian Chadwick

Minden eshetőséget végiggondolva végül saját kreációt, „szerzői konyhát” választottam. Tulajdonképpen egy rácponty és egy harcsapaprikás fúzióját, legalábbis maradjunk abban, hogy ez ihlette az ételt.

Először készítettem egy teljesen hagyományos lecsót. Most ezt itt nem túl bő lére eresztve összefoglalom, tényleg csak a legfontosabb pontokat, amiket – majdnem – mindenki elront. Tehát: lecsó szalonnán készül, előbb a paprika megy bele, és csak a végén a feleannyi paradicsom. Hát kábé így, itt annyit variáltam, hogy először kolozsvári szalonnából pirítottam egész apró kockára vágott pörcöket, amiket kiszedtem későbbre. Illetve tettem bele fokhagymát, és füstölt pirospaprikát is (igen).

A paradicsom levét hagytam elfőni, és az egész lecsót chopperben krémesítettem.

Jött a harcsa. Ezt kockákra vágva sóztam, borsoztam, és kíméletesen beliszteztem. Utána kevés zsiradékon mindkét oldalukat 5-5 percig sütöttem, majd földi pályafutásuk alatt immár utoljára kihalásztam őket. A zsiradékon újramelegítettem a lecsókrémet, majd ezekbe visszatéve ismét átmelegítettem a harcsadarabokat is.

A lecsókrémben, pörccel jól megszórva tálaltam. Köret nem volt hozzá, mert előétel volt, de több verziót is elbír. Volt nagy siker, lesz még harcsa.

3 hozzászólás a(z) Harcsa lecsókrémben bejegyzéshez
  1. Tibor Válasz

    A harcsás receptben, a füstölt pirospaprikás link a következő receptre mutat: Tejesbárány Tajine-ban.
    Ez szándékos vagy véletlen?

  2. Dibbuk Válasz

    Kedves Tibor, igen, köszi, de csak azért hivatkoztuk meg, mert ott volt először szó erről a kevéssé közismert, de nagyon praktikus spanyol fűszerről:
    “…füstölt pirospaprika keverékébe. Utóbbit szintén már régóta szerettem volna kipróbálni, alig vártam a megfelelő alkalmat, hogy kibonthassam. Csak ajánlani tudom. “

  3. káró Válasz

    tartók tőle, hogy a pépesített lecsó már nem tekinthető lecsónak többé. de ettől lehet jóízű szósz még.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>