Kvassay Portugieser 2011 – kritika

Kvassay Portugieser

Csavaros bor, mármint a palack. Ez ma már teljesen bevett figura, nem minősítő körülmény, ha a palack nyakát csavarzár zárja le, de az ember még mindig picit meglepődik. Az talán elmondható, hogy legnagyobb fajsúlyú borok még mindig parafa dugósok, így azért mégis jelzésnek tekinthető a zártechnika. (Annyiban is csavaros azért Kvassay Levente, hogy a címke-leírásban oportóként említi a portugiesert, noha előbbi, régies elnevezést már tűzzel-vassal irtják a szabályok.) Máskülönben viszont teljesen őszinte, tiszta, rafinériától mentes vörösborral állunk szemben.

Színe kristálytiszta, bíbor, élénk, intenzív szín. A fajtajellegből eredően inkább átlátszó, semmint túl mély árnyalat. Illatában bombasztikus gyümölcsösség, leginkább érett, piros, bogyós gyümölcsök, ribizli, faeper. Csipetnyi fűszeresség is érzékelhető az egyértelműen reduktív iskolázású borban. Kóstoláskor feltűnő a kiváló savszerkezet, teljes harmónia, élénk savakkal. Közepes testű bor, visszafogott alkohollal, száraz, mégis egyfajta kellemes, hízelgő édesség is fellép. Itt is visszaköszön a gyümölcsösség, de inkább érett, erdei gyümölcsök formájában.

Egyszerre rendkívül elegáns tétel, játékossággal, vidámsággal, koncentrált napsütéssel. Könnyű húsételek és félkemény sajtok mellé remek társ. Személyiségében egy nyári réten játszadozó ártatlan kislánynak képzelem, pöttyös ruha, nagy karimás, szalagos kalap. És nem lennék a lepke helyében, aki felé épp a hálója suhint.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>