Egységben az erő – Fuxli

Emlékszem, mintegy 10 éve egészen elveszetten álltam az épp Milánóban rendezett Vinitaly-n, a világ talán legmeghatározóbb boros szakkiállításán. Az elképesztő méretekkel megáldott rendezvény egyik kiemelt helyén az „olasz borásznők” elnevezésű csoport mutatta be portékáit. Olaszul akkor még nem tudtam, és azóta se tanultam meg, így nem volt teljesen világos az ötlet. Olyasmiről volt szó, hogy közös marketing akció keretében összefogtak a borásznők, termékeikben más közös pont nem volt ezen a megkülönböztető jegyen kívül. Ez elég szokatlan volt akkor számomra, mert hogy borvidékek, vagy azonos eljárások alkalmazói, azonos szőlőfajták termelői közös üzenettel, egymás támogatva álljanak össze, az teljesen érthető. Ez kicsit marketingszagú volt így.

Most már másképp látom. És örömmel konstatálom, hogy a hazai borszektor is sokszor keresi a közös pontokat, kevesebb a rosszízű rivalizálás, több az összefogás. A rivalizálás egészséges persze, az összefogás ugyanakkor nem lemondás, hanem önérdek is: többen többet lehet markolni.

Ezt mutatja a DiVino sikere is, amely a fiatal borászok, a Junibor egyesület összefogását felkarolva prosperál. És láthatjuk azokat a borvidéki összefogásokat is, amelyek a közös megjelenést erősítik. Az idei VinCE-n Villány már összehangoltan a Cabernet Franc fajtára helyezte a hangsúlyt valamennyi termelő esetében. Eger a Bikavér mellett már az Egri Csillag közös promóciójával is jeleskedik. Sopronban már évek óta tart a Kékfrankosok közös futtatása.

A legújabb és legszellemesebb őrület most Szekszárdhoz és azon belül is Heimannékhoz kötődik, akik saját, bejáratott és jól kitalált márkanevüket, a Fuxlit dobták be a közösbe, és idén hat szekszárdi borász készített ezen a márkanéven kiváló sillert. A tipográfia, a megjelenés hasonló, a márkanév ugyanaz, a borok viszont a pincészetek sajátjai, eltérőek, és többségükben egészen kiválóak. Kifejezett nyári élmény. Gondolom, a legtöbben mind a hatfélét tesztelik majd, végül pedig az egyikből betáraznak. Ez pedig az összefogás alapja. Illetve értelme.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>