Carrot & Coriander

SárgarépaAz angol konyha levesei nincsenek a végtelenségig bonyolítva, általában két fő hozzávaló, amit aztán pürésítenek. A leves neve sem nagy etwas innentől: spinach&stilton, leek&potato, fish&chips stb.…

A répaleves olyankor készül, ha répát csak egykilós kiszerelésben sikerül vennem, pedig csak két szálra lett volna szükség… A bajt érzékelve rögtön veszek hozzá egy csokor koriander zöldet is, lényegében ennyi a mese.

A két eredetileg szükséges répa kivételével a többit pucolom, mosom, felkarikázom. Olívaolajon elég hosszan pirítom, míg már szinte karamellizálódik.

Ekkor felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi. Só, bors, esetleg zúzott koriander mag is mehet bele, meg valami kicsit izgalmasabb fűszerkeverék. Én ezúttal a marokkói Ras El Hannout-hoz nyúltam, mert volt még itthon. de ezzel a terv szinte túl is teljesül.

Mikor a répa szinte puha, mehet bele pár percre a durván összecsapdosott koriander zöld, majd az egészet botmixerrel pürésítjük. Végül főzőtejszín megy bele, ez is minden angol leves non plus ultrája.
Szép sárga, és alig van répa íze. Hidegen is fogyasztható.

Kép: .michael.newman./flickr

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>