Szerb húsos tál

Végtére is a szerbek tudnak élni, még ha mostanában rájuk is jár a rúd. Koszovót elvehették tőlük, (vagy tán nem is volt az övék), de a pleskavicát és a többi grill különlegességet nem. (Vagy tán az sem volt az övék?)

A magyar tourist-ok leginkább a horvát tengerparton tömörülve szoktak találkozni a csevapcsicsával (csevap, csevapcsicsi, csevapcsicsa vagy bármi egyéb néven) és a pleskavicával (pljeskavica), pedig tekintettel a népesség összetételére lassan Jókai bablevest, vagy gulyást kellene árulniuk a helyi kifőzdéknek. A darálthúsból készülő, jobb esetben faszén parazsán készülő grill ételeket a teljes balkáni régió magáénak tudja, és mivel sokkal kisebb dolgokért is szívesen harcba indulnak, nem is feszegetném tovább a fogások eredetét. Tény, hogy hovatovább méltánytalan ennyire egyszerű eszközökkel ilyen fenséges falatokhoz hozzájutni.

Cevap, pleskavica - titkos szerb recept

Lehet, hogy a helyiek vitatkoznának velem, de nagyjából-egészében mindennek az alapja egy darált húsos keverék, az étel elnevezése pedig már csak a massza tálaláskori alakjának függvénye. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy közzétehetem a keverék helyes arányait, de mivel magam is úgy loptam egy étterem konyhájáról, bíróság előtt gondolkodás nélkül letagadnám. Azon kívül változtattam is rajta, így már saját szellemi terméknek minősül, meg különben is creative commons van, vagy mi a szösz.

Szóval akkor a titkos kód: 50% darált sertéshús 40% darált marhahús és 10% darált borjúhús, annál jóval több só, mint amennyit gondolnánk, 1-2 g szódabikarbóna (igen), kiskanál pirospaprika, őrölt feketebors, pár gerezd zúzott fokhagyma, fél fej finomra vágott vöröshagyma. Mindezt kézzel alaposan összedolgozzuk. Ha van lehetőség, faszenes grillen, ennek hiányában serpenyőben az alábbi ételek készülhetnek belőle.

 • Ha tenyérnyi lapocskákat csinálunk, pleskavicát kapunk.
 • Ha a tenyérnyi lapocskát óvatosan megtöltjük brindzával (juhtúróval), akkor – kisebb meglepetésre – töltött pleskavicát kapunk. Előnye, hogy finomabb, hátránya, hogy nehezebben sül át.
 • Ha ujjnyi rudacskákat sodrunk belőle, akkor kapjuk meg a csevapot, úgy is, mint csevapcsicsi, avagy csevapcsicsa.
 • Ha mindezt egy tányérra rendezzük, akkor az a szerb húsos tál.

Kötelező elem, hogy az ilyen fogásokat frissen vágott, nyers vöröshagymával tálaljuk. A pengébbeknek van otthon házi ajvárjuk, vagyis paprikakrémjük, de ez boltban is megvehető. Vegyük is meg, mert a csevap enélkül félkarú óriás.

Koszovó kapcsán meg ezzel a sokszoros áthallásos viccecskével vigasztalnám az érintetteket:
Kohn kiutazik Londonba, és meglátogatja régi barátját, Grünt, aki 56 óta ott él luxusvillában. Kohn megkérdezi:
- És, hogy megy a sorod?
- Láthatod. Van egy nagy áruházam és kilenc benzinkutam. Itt lakom, ez a ház az enyém. Van sofőröm, inasom, pénzem…
- Na, akkor igazán elégedett lehetsz!
- Ugyan! Hát lehet egy angol elégedett India nélkül?

Érti, aki érti…

3 hozzászólás a(z) Szerb húsos tál bejegyzéshez
 1. Hobbychef Válasz

  Tetszett az írás. Volt alkalmam éveken keresztűl, még a háború elött, az Adria mellett nyaralni, s így évezni ezt a balkáni finomságot. Közel öt évet voltam Iránban, bár ott kebab-nak hívják, de lényegében ugyanarról az ételről van szó. Ott értelemszerűen disznóhús nem kerül bele, hanem birka. Mellesleg a Balkánon is tesznek bele sok helyütt birkahúst.

 2. utazó Válasz

  így finom, ahogy írod! ámde a borjú szerintem az autentikusabb birka helyett keveredett a darálóba.

 3. Mr. Pink Válasz

  Tetszett! A Belgák hova álljanak?

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>