Mákos linzer

Az év legjobb süteménye vendégszerző előadásában készült. Korábban nem létező műfajt fedeztünk föl a linzertészta megreformálásával. Olyankor érdemes nekiállni, amikor valamilyen süteményből kimarad némi máktöltelék, amit aztán érdemes minél előbb és minél finomabb formában felhasználni. A mákos linzer egyébként nem keverendő össze azzal az un. „mákos linzerrel”, amely két omlós tészta közé kent főtt-forrázott máktöltelék.

sütizés

Itt ugyanis magát a linzertésztát forgatjuk össze a korábban felforralt, cukrozott mákkal. Kell hozzá tehát a kimaradt darált mák, kb 8 dkg, liszt, cukor (tizenvalahány deka), margarin (12-14 dkg), pici só, kevéske sütőpor, néminemű sütőrum – a lisztből annyi, hogy kellemesen rugalmas tésztát gyúrhassunk.

Betesszük a hűtőbe kb 1 órára, majd 3 mm vastagra nyújtjuk, amennyiben adódik otthon, megkönnyítjük az életünket szilikon nyújtólap közbeiktatásával. Kisebb pogácsaszaggatóval kisebb linzereket szaggatunk. Vajazott-morzsázott sütőben óvatosan, inkább szárítva sütjük: nem szabad, hogy szilárd legyen, mert még kicsit szárad utána.

Két-két kereket jóféle házi, sűrű szilvalekvárral ragasztunk össze. Ha tobzódni akarnánk, csorgathatunk rá keserű csokimázt. De nem akarunk. Ez már így is szinte túlzás.

One Response to Mákos linzer
  1. Káró Válasz

    a mák és a szilvalekvár már fél garancia a sikerre. csak azt nem értem, hogyan tud “mák-töltelék” fölöslegesként kimaradni bármiből… de egy újfajta süti megérdemel egy újabb mákdarálást, azt hiszem.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>