Rakott kel

A rakott kel klasszikusan olyan étel, amit kizárólag menzákon, önkiszolgálókban, esetleg óvodákban tudnak tisztességesen elkészíteni, ott viszont tényleg remekül. Az egyik legnagyobb öröm, ha neve szerepel ilyen helyen a menüben. Ez persze nem ok, hogy otthon ne álljunk neki megcsinálni, különösen ha folyton mindenből diétás, light verziókat kell kitalálni…

A rakott kel light lényege, hogy pulykamell filéből készül, és tejföl helyett nullás joghurtot, kefírt használunk. Máskülönben nagy változás nincs, és meglepő módon elég jó így is. A rakott kel másik titka, hogy jó sok friss borsot kell rátörni tálaláskor.

Azzal együtt, hogy a rakott kel készítése nem ördöngösség, azért van vele bosszúság, mert legalább négy edény, lábast használunk el mire elkészül. Pedig elvileg ugye egytálétel, de hát… Szóval legyen előkészítve négy tál.

Az első lábasban vizet forralunk, ebben blansírozzuk (lényegében forrásban lévő vízben főzzük) a kelkáposzta szétszedett leveleit.

kelkáposzta

A forró víz megpuhítja kissé a leveleket, amiket így aztán könnyebben kezelhetünk, és könnyebben lesz vágható a végeredmény is. A főzés kb 3-6 perig tart, és akkor van kész, ha a levél még nem mállik szét, de feladja már szegény az ellenállását. Fontos, hogy jeges, jégkockás vízbe tegyük át a zöldséget, hogy semmiképp se főjön tovább.

Egy másik edényben valami nem túl extra rizst főzünk, kár drágább fajtát használni és nem kell teljesen puhára, csak szinte készre.

Egy serpenyőben elkészül a töltelék (vagy a rakás). Finomra vágott hagymát leheletnyi olívaolajon párolunk, erre tesszük rá a darált pulykamellfilét, amit fehéredésig pirítunk. Alaposan sózzuk, borsozzuk, kevés pirospaprikát, csípős fűszerpaprikát és fokhagymát is adhatunk hozzá. Az izgalmak fokozása érdekében őrölt gyömbérrel és kevés kakukkfűvel is kísérletezhetünk. (Én megtettem, és bejött.) Hogy ne legyen olyan száraz az egész, alacsony zsírszázalékos joghurttal öntjük föl, ezzel kicsit összefőzzük. Hozzákeverjük a rizst is. (Előre kell sajnos tervezni, mert ha a serpenyő csak a húsnak elég, akkor a rizs már nem fog beleférni…)

Mikor kész a töltelék is, akkor megrakjuk, amit kell. Ehhöz egy jénait kivajazunk (ellőttük a negyedik tálat) alul kibéleljük kelkáposzta levelekkel, erre jön a töltelék, majd beborítjuk újfent kelkáposzta levelekekkel. (Érdemes a szépeket meghagyni a tetejére.) Megkenjük joghurttal, vahy kefírrel, és mehet is a sütőbe. Kefírrel (akit nem érint, tejföllel) és borssal tálaljuk.

Ma is fogytunk kicsit, ha kel, ha nem kel.

kép: madame.furie/flickr

One Response to Rakott kel
  1. Sanya Válasz

    Egy edenyt rögtön megsporolhatunk, ha elözö naprol maradt rizst hasznalunk (es azt mar csak felve merem beirni, hogy pörkölt-maradekkal is remek ez az etel, es akkor mar ket edenyt sporolhatunk (meg egy csomo konyhamunkat, -idöt.)
    De legközelebb megprobalom pulykaval, ahogy itt, a “nagylönyvben” van megirva ;)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>