Flódni, ismét

Flódni Hanukára vagy KarácsonyraMa kezdődik a Hanuka, mindjárt itt a Karácsony is, talán több indok nem is kell a flódnihoz.

Figyelmesebbek talán tudják, hogy szerepelt már flódni a blogon, pont a legelső VKF alkalmával (mint kímélő desszert), viszont azóta sokat tökéletesedett a társszerző eljárása, úgyhogy most ezt úgy ajánlom a közönség figyelmébe, mint ami még kicsivel jobb az előző változatnál. Ez most a kritikai, gondozott kiadás, a szükséges pontokon kicsit átírva.

75 dkg lisztet 37 dkg vajjal elmorzsolunk, 15 dkg porcukorral 5 tojássárgájával és 1.5 dl száraz fehérborral tésztává gyúrjuk. Pici só, gyömbér, 1 tasak sütőpor. Ne pepecseljünk sokat, nem szereti a tészta kézmeleget, gyorsan gyúrjuk meg, és tegyük be a hűtőbe. Ekkor elkészítjük a töltelékeket. A máktöltelékhez 30 dkg darált mákot 20 dkg cukorral, 5 dkg mazsolával, reszelt citromhéjjal és 1.5 dl fehérborral összefőzünk. Gyávábbak arra bazírozhatnak, hogy a 10 személy közül legalább 2 undorodik a mazsolától, így vagy kérdezzünk meg mindenkit előre, vagy hagyjuk ki a mazsolát, vagy hagyjuk ki ezt a két ódzkodót a meghívottak listájáról.

A diótöltelékhez hasonlóan járunk el, mint a máktöltelék esetében, csak a mák helyett, darált diót használunk. Kerül bele egy pici kajszilekvár is, mert volt itthon, meg egy reszelt narancshéj.

Az almatöltelék picit bonyolultabb. 1.2 kg almát meghámozunk, kivájjuk a magházat, és összefözzük egy evőkanál mézzel, 4 dl, egy evőkanál cukorral, fahéjjal, és őrölt gyömbérrel. Jómagam nem vagyok a mikrohullámú sütővel való főzés híve (kuktám meg nincsen is), de tapasztalatból mondom, hogy az almás tölteléket mikroban egy-két perc alatt elkészíthetjük, csak ilyenkor egy kevés vizet is öntsünk a masszához. A végén krumplinyomóval kicsit durvára pépesíthetjük a megfőtt almadarabokat.

Flódni ügyben is sok komoly iskola van, részben a rétegek sorrendjét illetően, részben pedig, hogy kell-e önálló szilvalekvár réteg, vagy minden réteghez kenjünk egy vékony “filmnyi” szilvalekvárt. Az új változat külön szilvaréteggel készül.

Készen van a tészta, és a töltelékek. Aki tud számolni, most tervezze meg hány réteg tésztalap kell a flódnihoz. Ennyi részre ossza a pihentetett tésztát. A töltelékeknek hidegnek kell lenniük kenés előtt.

Az egyik réteget alaposan kinyújtjuk, és egy kivajazott és morzsázott tepsibe fektetjük. Akkorára kell nyújtani az alsó réteget, hogy a tepsi oldalát is be lehessen vele borítani. Erre jön a dióréteg. Újabb tésztalap érkezik, erre jön az almás töltelék. Újabb tésztaréteg, majd erre a mák, majd újabb tészta. Erre pedig egy önálló, vastag réteg házi szilvalekvár kerül. (Kicsit fel lehet higítani, vagy felfőzni, hogy jól kenhető legyen.) Erre végül egy lezáró, vastagabb tésztaréteg következik. Mindegyik réteget lehet közben villával szurkálni, a legfelsőt pedig kifejezetten ajánlott.

Tetejére kenjünk egész tojást, majd mehet a sütőbe, amíg aranybarnára nem sül. Ez mintegy 40-60 perc alatt bekövetkezik. A flódni trükkje, hogy másnap a legjobb, addig akár fel se vágjuk. Vagy harmadnapra, mert akkor úgyis feltámad.

Boldog ünnepeket mindenkinek!

2 hozzászólás a(z) Flódni, ismét bejegyzéshez
  1. sületlen Válasz

    Hepp, az almatöltelékből a bor kimaradt, úgy látom. Elszégyellte magát, hogy ilyen sok kell belőle….

  2. Káró Válasz

    mint mindig, ezúttal is megemelem a kalapomat a flódnit sütők energiáját és türelmét látva!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>