Kávés trükkök – trükkös kávék

Olykor már végképp elkerülhetetlen, hogy idegenek, ún. vendégek érkezzenek az ember lakásába. Ilyenkor rendkívüli módon segíthet, ha izgalmas kávé alapú italokkal rukkolunk elő. Mint arról a kávé trendeknél szó volt, most olyan kávékról értekezünk, amelyek elismerést vívhatnak ki a házigazdának.

Kávé variációk

Ha például kávé és likőr elegyítésére gondolunk, alighanem mindenkinek az ír kávé ugrik be első asszociációként, amelyet a ’40-es években talált ki Joe Sheridan, az ír Shannon reptér bárosa. Az ír kávé számos variációja, az ír whiskey-t akár más italokkal helyettesítve is, minden bizonnyal a jövőben is nagyon népszerű lesz. Ugyanakkor egy új divat van terjedőben a bármixerek között: a kávét lehűtve, koktélösszetevőként alkalmazzák. Manhattenben a Raspberry Espresso Martini készül úgy, hogy a málna-, és vaníliaízű vodkához kevernek egy adag eszpresszót, Kahlúa kávélikőrt, Chambord-t és egy kevés szirupot. A koktélt aztán három kávébabbal díszítik. (A három babszem, amelyet először a Sambuca-hoz kezdtek el felszolgálni, a Szentháromságot jelképezi.) Egy bostoni francia-brazil étterem Corraditó névre keresztelt koktéljához rumot, Kahlúa-t, tejhabot és lehűtött eszpresszót ráznak össze a shakerben, és ezt töltik tört jégre, majd tejszínhabbal díszítik. Chicagóban a Frapatini nevű koktél két rész eszpresszóból, vaníliás vodkából, Kahlúa-ból és tejszínből áll. Egy tradicionális ital, a Coffee Cocktail már egy 1887-es koktélkönyvben is felbukkan, noha kávé nem is szerepel a hozzávalók között. Ehhez portóit, brandyt, és egy egész tojást kell összekeverni egy kevés cukorral, az ital színe pedig emlékeztet a kávééra.

Vagy vegyük az Ice coffee-t, mint az otthon is felszolgálható italok egyik bástyáját. A jegeskávék mindegyikére elmondható, hogy minél jobb minőségű alapkávét érdemes használni hozzá, ekkor ugyanis a végeredmény is sokkal finomabb lesz. Egy jó eszpresszó lefőzése után aztán már szabad a vásár, a sokféle jegeskávé-variációnak csak a fantázia szab határt. Sok esetben az elkészült eszpresszót a shaker-be öntik, amelyet jéggel is alaposan megpakolnak. (A jég végül nem kerül a pohárba, hogy ne oldja fel, ne vizesítse a jegeskávé ízét!) Aztán a kiválasztott kevertital elkészítésének megfelelően előkerülnek a hozzávalók. A Bermuda Iced Coffee hozzávalói például a tejszín, a cukor és a kávéízesítésű fagylalt. A Fresh Lemon Café citrom sorbet-val, kevés citromlével, citromhéjjal és cukorral készül. Természetesen olyan különleges jegeskávék is elkészíthetőek, mint amilyen például a Thai Jegeskávé, amelynek igazán erős kávé az alapja, ehhez kerül a tejszín, a cukor, a kardamom. Ha elkészült a kevert ital, poharakba töltik, mandula-ízesítést szórnak a tetejére, és óvatosan feltöltik tejszínnel a pohár karimájáig. Hasonlóan egzotikus a Fahéjas Karamell jegeskávé. Ehhez természetesen fahéjra van szükség, ezen kívül karamell-szirupra, tejre, vagy tejszínre. A szirupot még a forró kávéban kell feloldani, csak ekkor érdemes lehűteni a kávét a már fent ismertetett módon.

És ott vannak még a könnyen és gyorsan elkészíthető ízesített kávék is. A helyes eljárás lényege, hogy még a kávé lefőzése előtt keverjük bele az ízesítőanyagokat a ledarált kávéba. Az olyan hozzávalók, mint a szerecsendió, a fahéj, vagy a kakaó kis mennyiségben is kaphatóak, és hosszan elállnak a spájzban, így tényleg praktikus ezeket otthonra is beszerezni. A tropikus ízű kávékhoz használjunk narancshéjat. Az elkészült kávékülönlegességet aztán feldobhatjuk tejszínhabbal, tejhabbal és még egy kevés ízesítő sziruppal. Különösen izgalmas hatás érhető el, ha a csészékbe még a kávé beleöntése előtt ízesített likőrfajtákat teszünk. A borsmenta-, a narancs-, a csoki, vagy a mentalikőr, vagy különösen a mandulás ízű Amaretto olyan különleges kávékat eredményez, amellyel bármely vendégsereg elismerését kivívhatjuk.

Ha nem az a célunk, hogy minél gyorsabban távozzanak.

2 hozzászólás a(z) Kávés trükkök – trükkös kávék bejegyzéshez
  1. coffeillysione Válasz

    Az ír kávé úgy jó ahogy van, pláne ha Jameson-nal készül.
    Azon gondolkoztam hogy lehet-e Joe Sheridan szándékát megreformálni, ha a pörkölt kávészemeket whiskey-ben érlelnénk, majd érlelés után lassan szárítva ebből készítenénk főzetet.
    De szigorúan csak nyomdokaiba lépnénk és tisztelnénk a mester alkotását! :-)

  2. Dibbuk Válasz

    hát asszem az ütős lenne. Kéne tárgyalni a Nespresso-val róla! :-)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>