Tejesbárány Tajine-ban

Úgy kezdődött, hogy kaptam egy tajine-t, amire már eléggé vágytam is. Ráadásul teljesen eredeti tajine, nem csak az alakja olyan, hanem agyagból készült, marokkói cserépedény, szép kis sapkára emlékeztető, csúcsos fedővel. Kiokosítottam magam a megfelelő forrásból, és az edényt kifőztem fűszerekkel, zöldségekkel. Már ezeknek is remek illata lett, de a tajine alapvetően húsról szól, alig vártam, hogy élesben is kipróbálhassam mit tud az edény.Ez a tajine

Sikerült a megszokott Lehel téri bárányos hentestől tejes bárányt szerezni, amit előzékenyen ki is csontozott nekem. (A csontból leves készült.) A húst durván felkockáztam, és bepácoltam római kömény, kurkuma, friss zsálya és füstölt pirospaprika keverékébe. Utóbbit szintén már régóta szerettem volna kipróbálni, alig vártam a megfelelő alkalmat, hogy kibonthassam. Csak ajánlani tudom. A fűszeres báránykockákat aztán még olivaolajjal is átforgattam, és lefedve egy éjszakára a hűtőbe tettem.

Egy-egy vizes edénybe beáztattam száraz csicseriborsót és szárított erdei gombakeveréket is, hogy a főzéskor már minden készen álljon.

A tajine ugyan alkalmas egytálétel készítésére, de egy tál nem mindig elég hozzá. Itt is egy mély, vastagfalú serpenyővel indult a kaland, amelyben durvára vágott hagymát, fokhagymát pirítottam olivaolajon, és erre dobtam rá a bárányt, hogy kicsit átpiruljon, külső kérget kapjon. Mikor ez megtörtént, a tüzet lezárva készre fűszereztem. Ehhöz megszórtam gyömbérrel, sóval, borssal, további füstölt paprikával, egy különleges marokkói fűszerkeverékkel (Ras El Hannout), egy jóadag friss korianderrel, tettem hozzá egy rúd fahéjat, pár babérlevelet, végül összeforgattam a leszűrt csicseriborsóval és a kinyomkodott gombával.

A tajine alját kibéleltem lapokra vágott sárgarépával, erre halmoztam a fűszeres-csicseriborsós bárányos keveréket, majd felöntöttem egy kevés vízzel és olivaolajjal. rákerült a csúcsos süveg és így ment be a sütőbe, kíméletes hőfokon, 3 óra hosszára.

A marokkói konyha és a bárány igencsak szereti a kuszkuszt, ráadásul a család sem veti meg, úgyhogy mazsolával, mandulával elkevert kuszkusszal tálaltam. Volt nagy siker.

Kép: kali.ma/flickr

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>