Zsályás nyelvhal vajas morzsával

A hal egészséges, a nyelvhal isEgyre többen vállalkoznak arra, hogy korábban teljességgel ismeretlen tengeri halakkal kísérletezzenek a konyhában. A kínálat is kezd felnőni az új, bevállalós szokásokhoz, bár nekem néha erős a gyanúm, hogy pár halnak csupán fantázianevet adnak a boltban. (Nyúlhal, morgóhal, na persze, persze…)

Ami tény, hogy nyelvhal tényleg létezik, és az eddig kipróbált, tesztelt tengeri halak közül ez bizonyult talán a legjobbnak. Örömteli az is, hogy az ilyen különlegességeket eleve filéként árulják, mert különben azt se lehetne tudni hogy kell kézbe venni az alapanyagot. A filé viszont filé, nincs sok elemezni való, sőt, túlbonyolítani sincs értelme, mert minél tovább nyúzza az ember a halhúst, annál kevésbé lesz jó.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a magyarok halfogyasztási szokásai egészen kiábrándítóak, jóllehet a halak, különösen az ilyen tengeri halak borzasztó egészségesek, lásd még Omega3, csöppet sem hizlalnak, csupa előnyös tápértékkel bírnak, árukat leszámítva, mert nem marad keret más tápértéket vásárolni, ha túlzásba visszük a fogyasztását. A tápérték és a finanszírozhatóság itt tehát küzdelemben áll egymással, de hát így van ez az élet számos területén.

Mint említettem, a halat minél rövidebb ideig kell zargatni, tehát a cél a gyors megvalósíthatóság, majd a villámgyors tálalás. Érdemes lehet tehát egyszerre időzíteni a hal és a köret elkészítését. Vadrizzsel például nagyon jól elmegy, emiatt a vadrizset tegyük elsőként fel a tűzre, utána lehet elkezdeni molyolni a többivel. A múltkori sikeren felbuzdulva ezúttal ismét egy ritkábban használt zöldfűszerrel, a zsályával ismerkedünk. Meg a nyelvhallal.

Vajon megfuttatunk egy leheletnyi lilahagymát és egy-két gerezd apróra vágott fokhagymát. Majd rádobunk néhány levél friss zsályát. A halfilét sózzuk, borsozzuk, majd a serpenyőbe fektetjük. 5-5 perc tulajdonképpen elég kell legyen mindkét oldalának.

Forgatni nem szabad sokszor, mert nagyon könnyen törik, különösen ha már nagyjából elkészült. Egy plusz forgatásra azonban mégis szükség lesz: mikor az első oldal kész, megfordítjuk, és a már elkészült felét megszórjuk zsemlemorzsával. Majd a műveletet megismételjük a túloldallal is, tehát lényeg, hogy a morzsás részt még egyszer érje a forró vaj, hogy ropogósra süljön. Amikor kész, a halat kihalásszuk.

A visszamaradt fokhagymás-zsályás vajat (szója)tejszínnel dúsítjuk, sózzuk, és ráfacsarunk egy kevés citromlevet. Mire beforr a szósz, összeállítható a vadrizsből, halfiléből álló fogás, amelyet a szósszal koronázunk, citrommal, friss zsályával díszítünk. És még csak ki se lóg a nyelvünk.

2 hozzászólás a(z) Zsályás nyelvhal vajas morzsával bejegyzéshez
 1. Ettie Válasz

  Kedves Dibbuk,

  Ez mind nagyon szép és jó, de hol marad a szokásos nyálcsorgató fotó? Bizonyítékot kérünk.

  egy nyelvelő blogger

 2. Dibbuk Válasz

  Hát igen, a fotók lehet, hogy sokaknak fognak hiányozni. De egyelőre nekünk nem! nem voltak azok olyan jók többnyire… Ezek hangulatosabbak, szórakoztatóbbak, meg minden előnyük megvan. Bízom bennük és az olvasók nyitottságában!

  üdv
  Dibbuk

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>