Konyakos sütőtökkrémleves

“Neked a divat mondja meg, hogy ki vagy” – dalolja az ismert slágerszerző, és hogy ez mennyire így van, bizonyítja az alábbi bejegyzés is. Sütőtökkrémlevest készíteni ugyanis mostanában trendi, sőt, egyenesen kúl. Így aztán egy valamirevaló gasztroblog okvetlenül kell hozzon legalább egy eredeti sütőtökkrémlevest, így télvíz idején. Íme.

Essünk túl a legelső és talán legfontosabb problémán, és ez a helyesírás. A sütőtökkrémleves ugyanis borzasztóan hosszú szó, viszont szerencsére csak hat szótag, így nem lehet belekötni, ha valaki egybeírja. De lehet sokféle módon tagolni, szerintem azok is helyesek, de most nem szedem össze a többit, mindenki gondolja végig, milyen opciók vannak még.

Az én sütőtökkrémlevesem (továbbiakban STKRL) készíthető az itthon gyakoribb, hosszúkás (squash), illetve a hagyományos halloween típusú (pumpkin) tökből is. Ezúttal én az utóbbiból készítettem.

Sütőtök

A tök meghámozása veszélyes és macerás dolog, ráadásul nem is elkerülhetetlen, én mégis megpucolom. Érdemes kicsit inkább rajtahagyni a héjon, minthogy egy-két ujjunk odavesszen. Azért írtam, hogy elkerülhető, mert vannak olyan STKRL-ek is, ahol a tököt előbb sütőben megsütjük, és a megpuhult belét használjuk fel. Ez nem ilyen.

Bőséges mennyiségű vöröshagymát felaprítok, és vajon párolni kezdem. Nem kell hogy színt kapjon, elég ha csak üveges, ekkor dobom rá a felkockázott, megmosott tököt. Felöntöm vízzel, és teszek bele erőleveskockát is. Só, bors. És már így, az elején egy komolyabb mennyiségnyi konyak. (Illetve valami nem túl vacak egyéb brandy is megteszi. Én mondjuk a konyakra szavazok.)

Az alkohol öl, butít és nyomorba dönt, de nem csak ezért szeretjük, hanem azért is, mert kiválóan használható számos étel elkészítésekor, ha átgondoltan tudunk vele bánni. A konyakról (brandyről) azt kell például tudni, hogy a főzés elején kell beleönteni az ételbe, nem pedig a végén, mert kell neki idő, amíg átlényegül. Ha a befejezés előtt öntjük az ételbe, keserű lesz, és kellemetlenül magára vonja a figyelmet. És hogy milyen érdekes a világ: a fehérbort meg a befejezés előtt pár perccel használjuk, mert annak meg nem jó, ha végig hőhatás alatt van. Van olyan étel persze, amihez már az elején is öntünk fehérbort, de ekkor is kell a vége előtt kipótolni. Rém izgalmas.

Ekkor lassú tűzön magára hagyhatjuk egy jó félórára a levest. Mikor a tök megpuhult, botmixerrel krémesítjük az egészet, de még messze nem vagyunk készen. Ugyanis friss koriander leveleket aprítunk fel (nem kell túlságosan finomra), ezt adjuk a leveshez, majd pedig kevés cukorral (mézzel), valamint főzőtejszínnel véglegesítjük a művet. Ekkor kóstoljuk meg először, és ha szükséges, utófűszerezünk. (A főzés közbeni kóstolgatás helytelenségéről majd talán egy másik alkalommal.)

Tálalása pirított tökmaggal és friss korianderrel történik. Ha lett volna itthon, pár csepp tökmagolaj is dukálna a tetejére.

5 hozzászólás a(z) Konyakos sütőtökkrémleves bejegyzéshez
  1. Sanya Válasz

    Jonak hangzik, kiprobalom, bar csak akkor, ha egy kevesbbe edes peldanyt “sikerult” beszereznem. Addig marad a sutöben sult sutötök: meleg, edes es kremes ugy poriasan magaban is (es az oldalan csurog le a karamellizalt cukor :) Mmm.
    A propos sutötök: errefele nem lehet “rendes” gyalulni valo tököt kapni (gyalultat meg meg kevesbbe), am parom imadja a jo kapros tökfözeleket…igy hat kiprobaltam a hagyomanyos receptet sutötökön, es, micsoda meglepetes, nagyon izletes lett. Ajanlom mindenkinek. Dibbuk: van valami kulön fuszerezesi ötleted?

  2. Hinyenc Válasz

    Most ajanlottak a blogod es rettentoen jo! Miert nem talalkoztam en meg eddig vajon vele?! A fenti recept meg ujfent kivaloan hangzik!

  3. Dibbuk Válasz

    Sanya, úgy érted a kapron kívül?

  4. Dibbuk Válasz

    Hinyenc, köszi, hát itt a költözködés, meg minden. Nehéz kitűnni a nagy gaszrtrozajban! :-)

  5. Dibbuk Válasz

    így van

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>