Egészben sült pecsenyekacsa

Márton napon egészben sült libát, vagy részekben sült libát szokás enni. Egy liba azonban hatalmas állat, nagyon sok vendéget kellene rá hívni, a részekben sült pedig nem annyira esztétikus, mint egy egészen sült kacsa.

Így aztán az egyszerűség kedvéért egy egész pecsenyekacsát vásároltam, végülis úgysem tartunk névnapot, a kacsasültet meg szeretjük. Az elkészítése sokkal egyszerűbb, mint amennyire ijesztő egyben egy ilyen jószág. Az aprólékot például gondosan becsomagolva rögtön betettem a mélyhűtőbe, ezzel egyelőre nincsen gond. A visszamaradó kacsát kívül belül megmostam, lecsöpögtettem és innentől a nagyján túl is vagyunk.

A belsejét bedörzsöltem durva, nagy szemű sóval és bőséges mennyiségű majorannával. Meghámoztam és kimagoztam egy-két almát, amit feldarabolva beletuszkoltam a kacsa belsejébe (ekkor már anyja se ismerne rá…), és az almaszeletek közé elrejtettem egy-két gerezd fokhagymát is. Ha találtam volna háztartási spárgát, ezzel a lábait összekötöztem volna, így jópár hústűvel dekoráltam ki, hogy legalább a töltelék ne essen ki.

Egy nagy tepsibe durvára vágott hagymadarabokból és sárgarépa karikákból piedesztált (zöldségágyat) emeltem, hogy a kacsa ne ússzon majd a kisülő zsírban. Köré is elhelyeztem néhány szelet megpucolt almát. A mellével fölfelé zöldségágyra helyezett madarat még megkentem kis zsírral, majd az egészet alufóliával borítottam és betettem a sütőbe.

Ekkor adódik egy óra az elmélkedésre, illetve arra, hogy pár nagyszem krumplit héjában sós vízben félpuhára főzzünk, majd kihűtsünk. Később a krumplikat félbevágjuk, vagy mérettől függően, csónak alakúra szeleteljük. Egy óra elteltével megnézzük a kacsát, meglocsoljuk a keletkező szafttal, és mellé helyezzük a krumpli cikkeket, illetve egészben hagyott fokhagyma darabokat. Még egy fél órát így visszatesszük, közben időről időre locsolgatjuk majd egy rövid időre a fólia nélkül is pirítjuk. Még előnyösebb, ha van grill fokozat.

Tálalás előtt még érdemes kicsit pihentetni a madarat, végülis volt dolga elég. Héjában sült krumplival, a töltelék almával, sült fokhagyma darabokkal, és a szokott módon elkészített almás párolt káposztával tálaljuk. És megint a libák jártak jól. Háp-háp.

Finom kacsa

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>