Vodkazselé gyümölcskompóttal

Annak idején már megemlékeztünk róla, hogy megjelent a tubusos vodka a partiarcok körében. Az ilyen diliket lehet és érdemes távolságtartással kezelni, hiszen ki akarna tubusból vodkát szopogatni, ha egyszer házilag is készíthet vodkazselét?

Ez mind vodka, de nem zselé

Orosz estet tartottunk, csupa orosz fogással és persze halk, de hangulatos Viszockij aláfestéssel. Nehéz volt eldönteni, hogy mi legyen a desszert vonalon, ami orosz is, meg jópofa is, így készült el a vodkazselé, amit orosz gyümülcskompóttal körítettünk.

A vodkazselé egyébként bedurvulós bulik egyik alapkelléke szokott volt lenni (még a szintetikus korszak előtt, feltételezem), de úgy gondoltam, hogy az izgalom kedvéért lépjünk túl a vodka nettó zselésítésén, mert nem a berúgás az elsődleges cél, az ez esetben csak járulékos haszon.

Elsőként persze az oroszos kompótot kell elkészíteni. Ehhez egy liter vízből és 15 deka cukorból könnyű szirupot készítünk (magyarán összeforraljuk, feloldjuk a cukrot.) Ebben főzzük 20 percig a felkockázott alma és körtedarabokat. Innentől 5 percenként különböző aszalt gyümölcsöket dobunk a már megfőtt gyümölcsök mellé. Elsőként aszalt sárgabarackot, aztán aszalt szilvát, végezetül pedig mazsolát, amit szintén hagyunk még 5 percig főni. Ízesítésül csipetnyi őrölt gyömbért, és egy kiskanál citromsavat alkalmazunk. (E nélkül túl töményen édes lenne, ami nem kívánatos. Ez ráadásul a színek megőrzésében is szerepet játszik.)

A kompótot egész éjszakára hülni hagyhatjuk, ez azonban csak az előkészület volt a főszereplőhöz, a vodkazseléhez. Ehhez tehát a kompót még langyos levéből kimerünk egy-két pohárnyit, felöntjük annyi vodkával, amennyivel nem szégyelljük. Ha nagyon durva lenne, mézzel tehetjük bársonyosabbá az ízhatást. Függően attól, hogy mennyi a végleges folyadékmennyiség, beáztatott zselatin-lapokat oldunk fel a vodkás kompótlében. (A leírást kövessük a zselatin csomagolásán, de az előírtnál kb 20%-kal több zselatinnal dolgozzunk. A kb 4 dl léhez 2 zselatinlap bőségesen elég volt.)

Ha feloldottuk a zselatint, a vodkás levet beletöltjük jégkockatartókba, vagy parányi szufflé formákba, igazából bármilyen forma jó. A móka kedvéért ezek aljára is tehetünk darabolt aszalt gyümölcsöket, mazsolát. A betöltött formákat hűtőben egy estére dermedni hagyjuk. Tálaláskor egy pillanatra forró vízbe mártjuk a formát és kifordítjük belőle a vodkazselét. A kompóttal megtámogatva tálaljuk.

Kép: Avelino Maestas/flickr

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>