Lengyel konyha

Gondolj a galambokra Krakkó főterén, Fénykép készül Forte filmre, rajta te meg én…. A lengyel konyha méltán nem lett világhírű, viszont még így is számos értéket képvisel, amelyeket nem túl könnyű felfedezni. Viszont nincs okunk felvágni, annyira azért van világhíres, mint a magyar, legalábbis kicsivel távolabbról nézve.

Krakkó főtere

A lengyelek levesekben nagyon erősek, és az bizony fontos szempont itt a régióban. Az sem meglepő, hogy a káposztás levesek is nagy számban fordulnak elő. Az az érzésem, hogy Lengyelországban talán a káposztatermesztőknek van a legbiztosabb megélhetésük. Ennyi káposzta a világon nincs.

A konyha sok rokonságot mutat természetesen az orosz “ezen belül is” az ukrán konyhával, a történelmi összefüggéseket kár birizgálni, de tény, hogy a borscs és a pirog a két leggyakoribb étel, ami asztalra kerül. E mellett isznak kvaszt is, esznek heringet, szárított füstölt halaktól roskadozik a pult, kicsit olyan mint Moszkvában, csak persze kisebb. (Milyen legyen?!)

As a start van például a zurek. Ahhoz képest, hogy ez kovászos savanyú levest jelöl, megdöbbentően finom változatával találkoztam, sűrűn megpakolva csülökkel, kolbásszal, és krumplival. Fűszerként majorannát és tormát használnak és lehet tojással is tálalni, de erre szerencsére nem került sor.

A káposztás levesek körére most nem térek külön ki, és a borscsra sem, mert azt már megénekeltem, de van például a savanyú pacalleves, a flaki, ami szintén egy zöldfűszeres gyöngyszem, nem fotóztam le, de mindenki el tudja képzelni. Lehet, hogy majd sorra kerül az is. A kwasnica egy húsos savanyúkáposztaleves, 12 egy tucat, de azért jó.

Lengyel menü

Még a súlyosabb előétel-leves fronthoz tartozik a golonka, a zöldséges csülök, amit vagy hidegen vagy melegen fogyasztanak. Illetve ez így félrevezető, mert valószínűleg melegen fogyasztják, de én egy ABC-ben vettem el a hűtőből, és így aztán kocsonya állagú volt, úgyhogy én hidegen ettem. De lehet, hogy leves…

A káposzta vonalról a bigost kell megemlíteni, ami olyan, mint a székelykáposzta, viszont a receptjét már korábban megírtam, úgyhogy most csak belinkelem. Van viszont egy töltött káposztájuk is, az a neve, hogy golabki, megdöbbentő módon gombaszósszal kaptam, de lehetett volna paradicsommal is kérni. A töltelék nem pont olyan mint a mienk, inkább a rakott keléhez hasonlít leginkább. De finom és rendkívül laktató.

Elég gyakoriak a rántott húsok, sertésbordából, a krakkói típus – minő fordulat- káposztával van töltve és henger alakúvá tekerve.

Utcán kell vásárolni és fogyasztani a perecet (precel), mákos, sós és egyéb kiszerelésben kapható, valamint a melegszendvicset, avagy pizzát, melyet zapiekankinak neveznek. Szigorúan utcai nénitől kell venni az oscypek nevű füstölt juhsajtot, amelyet népi motívumokkal díszítenek, és lévén nem pasztörizált tejből készül, komoly csörtében kellett megvédeni az éber EU-tól…

A lengyelek biztos esznek desszerteket is, de én sajnos nem, úgyhogy itt hiányos a lista. Az biztos, hogy gyönyörű gépfagyikat nyomnak a gépekből, valamint van a krémes, de azt sem próbáltam. Úgyhogy desszert gyanánt – ha már Cseh Tamással indítottunk – álljon itt a legnagyobb élő klasszikus, Víg Mihály egyik alapvető dalszövege.

Lengyelország

Tudod, hogy soha sincs vége,
tudod, hogy mennyi elég.
Kéne egy kis hely az agyban,
én túlélni szeretném,
gondolj csak kettőnkre édes:
szörnyű, mennyi veszély,
agyamban minden hely foglalt
és nem vagy és kellenél,

Én meg
Elmenekülök, elutazok
Lengyelországban is vannak még jó csajok

Átálljak valaki másra, az mindig olyan nehéz,
te teljesen elfogysz, édes, nekem ebből elég
mért nem árulod a tested legalább feketén
rád szomjazik a város itt minden a tiéd

Én meg
Elmenekülök, elutazok
Lengyelországban is még vannak csajok

Nem tudom érezni az érzést, hiányod elemészt
őrülten érzem az érzést,
jó ez, vagy szenvedés
érzem, hogy hiányod széttépne,
zavaros ez az egész,
agyamban minden hely foglalt, én túlélni szeretném
itt minden a tiéd

Én meg
Elmenekülök, elutazok
Lengyelországban is vannak még jó csajok

Tudod, hogy soha sincs vége,
tudod, hogy mennyi elég.
Kéne egy kis hely az agyban,
én túlélni szeretném,
gondolj csak kettőnkre édes:
szörnyű mennyi veszély,
agyamban minden hely foglalt
és nem vagy és kellenél,

Én meg
Elmenekülök, elutazok
Lengyelországban is vannak még jó csajok

Kép1: ramblingrovers/flickr
Kép2: kfcatles/flickr

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>