Fokhagymás tofu-steak kínai gombapörkölttel

Szerencsére vagy sem, de manapság már mindent steaknek lehet nevezni a kulináris világban, ami lapos és grillen/roston sütik, ami a háztartásban tulajdonképpen serpenyőt jelent. Amit minimális, esetleg nulla mennyiségű zsiradékon forró vaslapon sütünk, az steak, még ha egy darab párizsiról van is szó.

Nem volt ez mindig így, steak alatt leginkább marharostélyost, vagy (még jobb esetben) bélszínt értettek, ha sertésből , jelesül tarjából készült, fokhagymával, az volt a flekken, és mégis elég jól körül volt írva a világ. Ma viszont fúziós konyha van, és szókavalkád, úgyhogy a parizer-steak analógiájára van lazac-steak, kardhal-steak, tonhal-steak, kecskesajt-steak, gomolya-steak, és hát igen, tofu-steak is. Csak lap alakúra kell mindet vágni.

Viszont míg egy bélszín megáll egy kis zöldsalátával, vagy görögsalátával, egy flekken pedig egy könnyű spárgaszósszal, a tofut érdemes köríteni valamivel talán izgalmasabb módon, ha ő maga már ilyen kis jellegtelenke.

Hódolhatunk Ázsiának is, a tofu úgyis szójából készül, meg onnan is jön, úgyhogy indokolt egy kis szójaszószos gombapörkölt elkészítése mellé.

Ehhöz a gombát (ez történetesen csiperke volt, de lehet kínai shitake, vagy kínai illatos gomba is) vastag, durva darabokra vágunk. Olívaolajon apróra vágott hagymát (akár lilát és vöröset keverve) megfuttatunk, rádobjuk a gombát és pirítani kezdjük. Mikor kezd színt kapni és elveszti a nyersességét, meglocsoljuk alaposan szójaszósszal, borsozzuk, dobunk hozzá egy kevés aprított fokhagymát is. Mikor kezd összeállni, ici-pici szezámolajat csöppentünk rá, és pár csepp chiliolajat is, ha szeretnénk, hogy picit harapjon is. (Elhagyható.)

A múltkor is megdicsért füstölt tofut másfél ujjnyi “steak” formára szeljük, és egyik oldalán felszeletelt fokhagyma lapokat nyomkodunk bele. (Ezt érdemes minél korábbi fázisban elvégezni, hogy legyen ideje átvenni a fokhagyma ízét.)

Füstölt tofu

Mikor a gomba elkészül, egy serpenyőben (avagy grill-lapon) pár csöpp olívaolajon nagy lángon sütni kezdjük a tofu fokhagyma nélküli oldalát, majd maximum egy perc elteltével megfordítjuk a “steaket” , kb fél percig sütjük ezt az olalát is, majd a tüzet elzárva hagyjuk, hogy még picit süljön a serpenyőben és piruljon a fokhagyma is a megmaradt hőben.

Tálaláskor a tányérra helyezzük a gombát, mellé a steaket, steakre a pirított fokhagymát. Fogyasztás közben észben tartjuk, hogy épp tofut fogyasztunk, a steak elsősorban legyen azért bélszín.

Kép: kattebelletje/flickr

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>