Viet-nyamm

A vietnami konyhaval kapcsolatban negativ elfogultsagot vagyok kenytelen bejelenteni. Engem ugyanis megmergeztek mar az elso napon, igy nem tudtam teljes melysegeben felmerni a kinalatot. Pedig jonak tunik minden, csak az ember tenyleg nem lehet elegge ovatos. Eleinte direkt csak a legjobban kinezo, elegansnak hato helyekre mentem, nem ettem semmi kockazatosat, aztan tessek.

Kifőzde - Hanoi, Vietnam

Pedig kockazatos is van boven. A vietnamiak ugyanis tenyleg mindent megesznek. Hanoiban minden utca piac is egyben, es felelmetes dolgokat arulnak, mar ami felismerheto kozuluk. Europai szemmel a legremesebb talan a halas szekcio, itt ugyanis minden el meg egy kis, viz nelkuli lavorban, siklik, ugrik, porog, de mindhiaba. A disznonak meg a magyaroknal is tobb reszet hasznaljak fel, a korom mellett nem marad ki ugyanis a himvesszeje/ mehe, vagy a belei sem. A ful, farok es a tobbi, magatol ertetodik. Esznek kis piritott pokszeru, meg bogarszeru kepzodmenyeket is.

A legbizarrabb, amit ettem, az krokodil-file volt, chilivel es citromfuvel, de ugyanebben az etteremben lett volna mod kutyat is rendelni, meg verebet, galambot es lovat is. (A struccot es a bekalabat kiprobaltuk, de az van itthon is.) A krokodil picit ragos, zsirosabb husfele, es ha eletben van, oriasit kepes harapni, de ilyenkor fordul a kocka.

A vietnami konyha egyes szamu alapvetese a spring rolls, vagyis a tavaszi tekercs, amit a pesti kinai vendegloben is kaphatunk, csak itt tenyleg finom. Adjak nyersen, es sutve is, utobbi sokkal finomabb, mert jol megsutve ropogos, izes.

A masik alapvetes a vietnami alapleves, a pho soup. Ez egy marhahus alapu eros leves, rengeteg koranderrel es uvegtesztaval. Az ize nem rossz, de nem is maradando. Nepszeru es finom leves a gombas-tojasos leves is. Tojast amugy rengeteget hasznalnak, levesekben leginkabb a mi csurgatott tojaslevesunkre hasonlit az allaga.

Nagyon eros a kinai konyha hatasa, de szerencsere kicsit kevesebb a szosz, plane az elore sejtheto izu valtozat. Az edessavanyu leves es szoszok nem olyan nagyon finomak, de nem is rosszak. Ami annyira nem jo, hogy eleg sok anizst hasznalnak, ami nagyon ra tudja nyomni a belyeget egy-egy fogasra. A kinaihoz hasonloan itt is mindent aprora vagnak egy nagy barddal, ugyhogy egybe hus nincs, de az evopalcika ugyis ilyesmie szolgal.

Nem csak a kinai, a francia hatas is eros tortenelmi okoknal fogva, leginkabb a desszerteknel erheto ez tetten, gyonyoru cukraszatok vannak, szep habos sutikkel es croissant-okkal. A konyha nem is annyira csipos mint mashol azsiaban, de mindenhol adnak kulon chili szoszt is az asztalra. Eleg sok etelben szerepel a sparga, amit nagyon jol csinalnak. Szinten gyakori a kukorica, amit levesekbe foznek bele, gykorlatilag peppe, ugyhogy ezek inkabb kasa szeru fogasok.

Sok helyen lattam toltott paradicsomot is, de ezt nem volt szerencsem kostolni. Mint ahogy biztosan sok mast sem, de hat mindent ugysem lehet. Legkozelebb Thaifoldrol.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>