Stockholm kincsei

A hír igaz: a svédek tényleg esznek rénszarvast (ren) és jávorszarvast (älg) is. Így tettem én is, és nem bántam meg. (Fotó sajnos nincs). A kétféle, egyébként rém cuki szarvast számos felvágott formájában is elkészítik, de a piacon árulják tőkehús formájában, sőt, belsőségként is. Én egy majonézes krumplival tálalt hideg rénszarvassültet ettem, remek volt, omlós, friss és szaftos. Meg megkóstoltam egy jávorszarvas kolbászt is, ami kinézetre elég bizarr, vágni alig lehet annyira kemény, az íze viszont semmi extra. De készítenek belőle az IKEA-ból tényleg közismertnek számító svéd húsgombócot (köttbullar) is. (Erre még visszatérünk egy következő bejegyzésben.)

A svéd gasztronómiában elsősorban nem a svéd ízek jelentik a csúcsot, ez talán kiderült az eddigiekből. Ami elkápráztató, az a mellbevágóan színes kínálat, ami a világ gasztrokultúrájának reprezentálását illeti. A legkisebb üzlet is olyan különlegességeket árul a világ minden tájáról, amelyhez nekünk erre szakosodott szakboltokba, titkos beszerzési helyekre kell eljárnunk. Stockholmban minden helyben van, bárhol kapni Pick szalámit, gyulai kolbászt is, a libamáj magától értetődik. (A magyar példákat azért hozom, hogy ne csak a távol keleti szószokra gondoljunk “minden” alatt, hanem tényleg mindenre.) Ennek megfelelően számos nemzeti étterem is található a városban. Biztosan magas színvonalúak, de ezeket nem próbáltuk.

A talán legfinomabb fogást utolsó este egy kisétteremben ettük, nagy fájdalmamra sajnos az étel nevét nem tudom és így a receptjét sem ismerem. (Talán egy kedves olvasó kisegít.) Az étlapon Swedish onion and spinach Pie-ként szerepelt, a tetejére nagy halom kaviárt is halmoztak, és a tortaszelet alakú fogás egészen különleges ízekkel lepett meg. Köretként egy kupac lilahagymát és egy savanykás, tejfölös szószt kaptunk. (Ki tudja a receptet?)

Swedish onion and spinach Pie

A fenti beszámoló összességében kicsit igazságtalan a svéd kulináriával szemben. Tény, hogy a svéd konyha fogásai kicsit egysíkúak, nagyon sok az egy kaptafára készülő fogás, és ott sem a rafinált ízek dominálnak. Ugyanakkor észre illik venni, hogy Svédországban egyre több a nemzetközi mércével is komoly elismerésnek örvendő étterem, így például 8 darab egy Michelin csillagos étterem, és egy két csillagos étterem is található az országban. (Összehasonlításképp a mi egész régiónkban nincsen még csillagos étterem.) Úgyhogy érdemes odafigyelni és elkezdeni spórolni, mert aki Stockholmban tobzódni akar, annak bizony mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Végezetül mindehhez egy kis kedvcsináló, ami szerencsére nem is került olyan sokba. Ez itten egy rostonsült kardhal-steak spenóttal, krumplipürével és languszta mártással. A díszítés egy céklatekercs. Íme:

Rostonsült kardhal-steak spenóttal, krumplipürével és languszta mártással

Mindezt pedig öblítsük le egy stampedli Akvavittal, a svéd köményes pálinkával. (De másféle ízesítésű is van, bizonyára kapros is.) Egészségünkre! Skål!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>