A svédasztal titkai

A svédasztalt mindenki ismeri, ha máshonnan nem, akkor az IKEA-ból. Stockholmban azonban alkalmam volt közelről is megtapasztalni, mi kerül valójában a svédek asztalára. Aki most mégis az IKEA konyhájára gondol, nem is jár messzire az igazságtól.

Rák, kapor - nagyon svéd

Ami Stockholm utcáin elsőként szembeötlött, hogy a svédek nagyon szeretik a fagyit. Bármerre néz az ember, mindenki kezében brutális méretű fagylaltgombócok láthatóak, amelyeket helyben készült ostyából nyalogatnak. Az ostyakészítés amúgy jó ötlet, isteni illata van, belengi az egész környéket, és nem utolsó sorban, rendkívül látványos. Az északiak vonzódása a fagyihoz, jégkrémhez tulajdonképpen érthető, mert még a rövid nyár alatt is elég hűvös van, mi is többször áztunk-fáztunk, úgyhogy ők dafke is nyarat rendeznek, ha a fene fenét – fagyit- eszik is. Amúgy a fagyijuk nem olyan jó, megkóstoltuk mi is.

No, de nem csak desszert van ám a világon. Mert van például kapor is. A svéd gasztronómia a kaprot olyan univerzális zöldfűszernek tekinti, amelyet minden helyzetben pont jól fel tud használni. A kapor a svéd konyha jolly jokere, aki nem szereti, vessen magára. (Vetek.) Amit elfogulatlan szemlélőként be kell ugyanakkor látni, hogy a halakhoz a kapor elég jól illeszkedik. Márpedig a svédek rengeteg halat esznek. A legnagyobb szortiment a pácolt heringekből áll rendelkezésre. Ettem belőlük finomat is, meg nem finomat is, de vagy így, vagy úgy, egy idő után nagyon elég tud lenni belőle. A legjobb elkészítési módnak a nagy klasszikus, a hagymás-ecetes lében úszó hering bizonyult, második helyezetett egy mustáros – és persze kapros- változat, a sor legvégén kullog egy – talán borókabogyós- édeskés változat. A legjobb minőségű hering a Matjes típus, de a többi sem megvetendő, csak a harmadik nap után.

Hidegkonyhánál maradva a tengeri herkentyűk további szereplési lehetőséget kapnak (ők persze ettől el is tekintenének.) Majonézes ráksalátát például mindenhez lehet kapni, még a hot-dog tetejére is tesznek, de a szendvicseknek valóban nélkülözhetetlen hozzávalója. A többi rákféléből is csinálnak majonézes salátákat, egész jókat. A majonéz – és a kapor- kiugró mennyiségben fogy, gyakori köret a majonézes burgonyasaláta is. Egyik legismertebb salátájuk a svéd gombasaláta, ami igen finom, kint nem ettem, de házilag is könnyen elkészíthető.

Majonéznél, fagyinál, de talán még heringnél is nagyobb mennyiségben fogy a krumpli. Amennyire meg tudtam figyelni, mindenhez krumplit esznek, ráadásul nem is bonyolítják túl, a legtöbb ételhez aránytalanul nagy számú egészben főtt krumpli a köret. Kicsit szerencsésebb esetben majonézes krumpli, vagy krumplipüré. Óriási mennyiség fogy lazacból is, amelyet sok kaporral, füstölve, vagy sok kaporral, párolva fogyasztanak.

Az egyik legfinomabb melegétel amit kóstoltam a “Pytt i panna” névre hallgat (legkönnyebben a Pöttyös Pannáról lehet megjegyezni). Ez tulajdonképpen egy krumpliból, kolbászból, baconből (vagy más felvágottból) és pirított húsból álló egytálétel, amire egy tükörtojást is biggyesztenek. Az íze valahol a brassói aprópecsenye és egy jóféle mirelit parasztreggeli között található, amihez egy tojást is hozzátesznek. Aki ilyen apró kockákra darabolja a hozzávalókat, az biztos szentségel, de hát a vendégért mindent. (Ami a svédeket, az ipari fejlettségi szintjüket valamint az érdekvédelmi hálózatukat illeti, biztosan gépesítve van a pytt i panna csinálás is.)

Tovább is van, mondom még. Legközelebb.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>