Szőlős sajttorta törkölypálinkával

És akkor most következzék az a pályamű, amit értékelt a zsűri a Heimann receptpályázaton. Lehet, hogy ma már kicsit másképp csinálnám, de a lényeg, hogy a sajttorta a világ egyik legfinomabb dolga, pedig nem is vagyok nagy desszertes.

Cervus Cheesecake

A Heimann Pincészet nem csak borairól, de az utóbbi időben 2003-as Cervus Törkölypálinkájáról is nevezetes lett. A Cervaes törkölyéből Fülep János és fiai által lefőzött pálinka magában hordozza a pincészet zászlóshajójának tartott bor íz és illatvilágát, gyümölcsösen üde, lágy, mégis férfiasan karakán törkölypálinka. A hozzá megálmodott étel egy olyan szőlős desszert, amely fúziós irányvonal mentén a hungarikumnak számító pálinkát összehozza a tőlünk nyugatabbra rendkívül népszerű, krémesen könnyű sajttortával, vagyis a „cheesecake-kel”.

Hozzávalók egy 8 személyes tortához:

A tésztához:

  • 25 dkg darált háztartási keksz
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • Zsemlemorzsa, vaj

A krémhez:

  • 50 dkg mascarpone (vagy más natúr krémsajt)
  • 1 dl tejföl
  • 20 dkg porcukor
  • Fél citrom lereszelt héja, és leve
  • 0.5 dl Heimann Cervus törkölypálinka
  • 1 rúd vanília
  • 3 db tojás
  • 1 fürt kékszőlő
  • 3 dkg mazsola
  • Cukor

Elkészítés:

1.) Először a tésztát készítem el. A darált háztartási kekszet alaposan összedolgozom az olvasztott vajjal. Kivajazok egy 25 cm átmérőjű tortaformát, megszórom morzsával, és sütőpapírt teszek rá. Erre alaposan, keményen rányomkodom a tésztát, majd berakom a hűtőbe, hogy megszilárduljon. 10 perc hűtés után előmelegített forró (200 fok) sütőben 10-15 percig sütöm.

2.) A mazsolát beáztatom a törkölypálinkába.

3.) Egy nagy keverőtálban összeállítom a krémet. Ehhez a mascarponét elkeverem a porcukorral, a tejföllel. Belereszelem a citromhéjat, majd hozzákeverem a citrom levét is. Egy rúd vaníliát kettévágok, kikaparom belőle az apró fekete magokat, ezt is a masszához adom. Egyenként hozzáadom a tojások sárgáját, mindegyiket külön-külön hozzákeverem a masszához. A tojásfehérjéket kemény habbá verem. A mazsolát kiveszem a pálinkából, és kinyomkodás nélkül a masszához keverem. Végül óvatosan beleforgatom a tojáshabot is.

4.) A masszát beleteszem a tortaforma közepébe, óvatosan elkenem a már keményre sült tésztán. Így teszem be a középmeleg (150 fok) sütőbe, ahol 50-70 perc alatt készre sütöm.

5.) Egy serpenyőben cukrot karamellizálok, erre rádobom a félbevágott szőlőszemeket. Alaposan átforgatom, majd meglocsolom a visszamaradt pálinkával, és ezzel is párolom 1-2 percet.

6.) A pálinkás szőlőt egyenletesen elrendezem a torta tetején és az egészet egy napig a hűtőben pihentetem. Másnap lehet tálalni.

Cervus cheesecake

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>