Mit esztek, brazilok?

A brazilok nem csak isznak am, de esznek is, ha ugy hozza a jo sorsuk. (Mondjuk valtozo, hogy kinek milyen surun hozza ugy. Nekunk volt alkalmunk jopar nemzeti specialitast megkostolni.

Altalanossagban nehez velemenyt formalni a brazil konyhamuveszetrol, mert eleg sokszinu. Talan ugy lehetne jellemezni, hogy sokkal hus-centrikusabb mint az europai konyha, es termeszetesen sok a kozos elem a portugal es a karibi terseg gasztronomiajaval. (Es ezezeket most nem is kell kulon jellemeznem szerencsere…)

Minden etkezesnek az alfaja es az omegaja a feketebab, a feijoada. A suru, cipokrem szinu babos massza minden etkezesnel szerepel az asztalon. (Intermezzo: epp a himnuszt enekli egy csomo katona az ablak alatt. Atvettek a hatalmat? Vagy azt akarjak, hogy menjek le? Szepen danoljak.) A katonak is esznek feketebabot. Ezt a szegenyebbje rizzsel eszi, a modosabbja csak koretnek tekinti, es egyeb fogasokat fogyaszt melle. Egy masik fontos koretuk a farofa, a piritott manioka lisztbe forgatott ez-az, peldaul tojas. Ez eleg hervatag eledel, olyan, mint csomos piritott prezlit ragicsalni.

Brazília, utcai étkezde

Az egyik fo nemzeti fogas a cozido, egy igen tartalmas suru husleves, vagy inkabb egytaletel, brutalis krumplidarabokkal, marhahussal, kolbaszokkal. Van benne okra is, amit Magyarorszagon kevesse ismerunk, itt azonban eleg gyakori zoldseg, zoldbab hosszusagu, edeskes es tele van apro -eheto, borsoszeru – magokkal.

A bacalhau, a szaritott tokehal szinten tobb fogas alapja, ezek a fogasok azonban tobbnyire szarazak es sosak. Kulonosen sokszor hasznaljak empadas keszitesehez, ami viszont egy nagyon jo mufaj, es kivaloan lehet belole reggelizni, vagy konnyebb ebed gyanant fogasztani. Az empanadas sokszor panirozott-rantott, vagy tortaszeru kisebb falatkakat jelol, amik ilyen halfelevel, tonhallal, csirkevel vannak megtoltve. Sok etelhez hasznaljak a palmaszivet is, egy feher, hengeralaku zoldseget, szinte minden tipusu fogas keszitheto vele. Talan a spargahoz hasonlit a legjobban.

A legjobb, amit ettem a moqueca de peixe nevu etel, amibol a peixe (hal) helyett barmi mas is allhat. Az elkeszitesi modja (a moqueca) az erdekes, kokusztejben, paradicsommal, paprikaval, hagymaval es fokhagymaval keszitik el. A fuszerezeshez citromot es koriendert is hasznalnak. Szinte minden etelhez hasznalnak dende olajat is (palmaolaj). A legvicesebb pedig egy acarajes nevu etel volt, amit halalt megveto batorsaggal egy piaci arustol vettem. Ezt a mar emlegetett feketebabbol keszitik, a babot aztatas utan kihamozzak, tesztat gyurnak belole, gomboc formajura kisutik, kettevagjak, es egy csomo izgalmas szinu es allagu dolgot kennek ra. Ezek egyike a szaritott rakocskakbol keszulo massza, volt egy grillazs-szeru massza is, meg valami zoldseg-pure is. Meg persze egy adag csipos, ami opcionalis.

Az edessegek eleg egysikuak, szinte mindegyik agyon van edesitve, fo hozzavalo mindegyik eseteben a tojassarga. Ettem egy sult tejbegriz-szeru fahejes desszertet is, a neve talan Rabada, vagy valami ilyesmi.

Szoval nem maradnak ehen, ez a lenyeg. Es vannak olyan ettermek, ahol kilora adjak az etelt, a svedasztalnal megpakolja az ember a tanyerjat, ezek a szemetek meg lemerik, es a vegen a kepedbe vagjak, hogy hany dekaval koverebben tavozol az etterembol. El is megyek argentinaba!

Kép: beedieu/flickr

2 hozzászólás a(z) Mit esztek, brazilok? bejegyzéshez
  1. Sanya Válasz

    Az empanadas Chileben is divik, ahonnan epp most tertunk vissza. Ott tenyernyi meretu felkör alaku tesztaba töltött es utana megsutött mindenfele jokat jelöl. (Pan=kenyer) Olyasmi mint a pirog, csak minimum negyed kilos darabok – böven eleg gyors ebednek :) Mondjuk pirog x calzone keresztezese ;)

  2. Dibbuk Válasz

    Egy pirogos moszkvában, az az igazi! :-)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>